Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár motorového prostoru autojeřábu u Pozděchova

Dne 11. 5. 2009 v 10:58 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta u Bratřejova. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem a jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jednou cisternou a velitelským vozem s rozšířenou výbavou.

Dne 11. 5. 2009 v 10:58 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta u Bratřejova.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem a jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jednou cisternou a velitelským vozem s rozšířenou výbavou zn. Jeep. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru autojeřábu zn. Tatra.

Před příjezdem hasičů se snažil požár uhasit sám řidič autojeřábu, který použil svůj práškový hasicí přístroj. Kolem místa zrovna projíždělo další firemní vozidlo, které obratem přivezlo další dva práškové hasicí přístroje.

Z hasičů jako první dorazila jednotka ze Vsetína, která začala požár hasit vysokotlakým proudem vody. Zásahem se podařilo zabránit dalšímu rozšíření plamenů mimo motorový prostor. Hasiči odstranili kryt motoru a požár postupně dohasili. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu hasičů ze Zlína bylo zjištěno, že místo požáru je těsně za hranicí okresu, a pro rychlou lokalizaci požáru se tato jednotka nemusela zapojit do hasebních prací.

Po dobu zásahu hasičů byla zastavena doprava na hlavním silničním tahu I/49 mezi obcí Bratřejov a Pozděchov. Po uhašení požáru byla doprava řízena po jedné polovině vozovky hlídkou policie. Při čekání se v obou směrech vytvořily kolony především odstavených kamionů.

Na místo vyjel také vyšetřovatel hasičů z Valašského Meziříčí, který místo požáru ohledal. Řidič zjistil závadu během jízdy do servisu a po odstavení auta začal požár hasit. Svým rychlým zásahem přispěl k udržení požáru v motorovém prostoru.

Plameny poškodily především motor a předběžně vyčíslená škoda byla odhadnuta na 70.000 Kč. Zásahem řidiče a hasičů se podařilo uchránit autojeřáb v hodnotě 2 mil. Kč.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet