Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči – lezci z Libereckého kraje společně s polskými kolegy absolvovali náročný výcvik

Tento týden se lezecké skupiny profesionálních hasičů HZS Libereckého kraje společně s kolegy z polského Walbrzychu zúčastnily náročného výcviku. Třídenní workshop był zaměřen na práci ve výškách a nad volnou hloubkou.

Cílem výcviku bylo prohloubení a procvičení znalostí hasiče v taktických dovednostech a postupech při záchraně osob v obtížném horském terénu, a to v případě společného zásahu českých a polských hasičů se specializací pro práci ve výšce a volných hloubkách.

Cvičení było rozděleno do tří etap. První se uskutečnila v Jindřichovicích pod Smrkem, kde proběhla teoretická část. Praktickým výcvikem prošli hasiči na Via ferratě Vodní Brána a Riegrově stezce u Semil. Závěrečnou etapu výcviku absolvovali lezci v Jizerských horách v oblasti Frýdlantského Cimbuří nedaleko skalní vyhlídky Hajní kostel.

Lezci plnili předem stanovené úkoly jako vystrojení lanové cesty či pohyb ve skalním terénu pomocí osobních ochranných prostředků pro práci ve výškách.

Součástí výcviku była i záchranná akce za ztížených klimatických podmínek (déšť, silný vítr). Družstva například zachraňovala uvízlého a zraněného horolezce ze skalního komína.

Cvičení bylo skutečně náročné a bylo zkouškou fyzické i psychické odolnosti členů lezeckých skupin. Podařilo se naplnit všechny cíle a úkoly, a jak čeští tak polští hasiči prokázali velmi dobrou připravenost na mimořádné události.

Výcvik hasičů se konal od 31. 10. do 2. 11. 2017. Workshopu se zúčastnili hasiči HZS Libereckého kraje územních odborů Liberec, Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Semil, hasiči SŽDC a hasiči z Polské republiky Walbrzychu.

Foto: HZS LK, kpt. Bc. Richard Michna
por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet