Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Jarošovic museli hasiči na vyproštění dodávky povolat jeřáb

Ve čtvrtek 2. listopadu 2017 přijalo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje na tísňovou linku 112 zprávu o nehodě dodávky, která v Týně nad Vltavou na Nábřeží 5. května sjela ze silnice do řeky.

Na místo byla v 14:17 hodin povolána profesionální jednotka ze stanice Týn nad Vltavou, která průzkumem potvrdila tísňové hlášení. Dodávka tovární značky Fiat sjela přední části do řeky, pod hladinou skončila část jejího motorového prostoru.

Při sjetí dodávky do řeky bylo poškozeno ocelové plovoucí molo. Z vozidla nebyl patrný únik provozních kapalin.

Vozidlo bylo nutné vyprostit z důvodu možného převrácení do řeky a následného ohrožení životního prostředí. Velitel zásahu si jako posilovou jednotku vyžádal automobilový jeřáb ze stanice České Budějovice.

Mezitím týnští hasiči z dodávky vyložili náklad (dřevěná prkna) a částečně odstranili ocelové lešení mola. Po ustavení automobilového jeřábu a zadokumentování nehody Policií ČR hasiči oblečeni do obleků pro práci ve vodě navázali dodávku pomocí speciálních textilních a ocelových prostředků, kladek a navijáku na jeřáb a auto vytáhli zpět na břeh.

V průběhu vyprošťování bylo nutné motorovým rozbrusem rozřezat kotvení mola, které bylo později z řeky také vytaženo. Zásah jednotky ukončily před 18. hodinou.

Na místě zásahu byl přítomen dále zástupce Povodí Vltavy, a. s.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet