Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár chalupy ve Skuhrově na Semilsku způsobil škodu za 350 tisíc, plameny zpozorovali sousedé

Jednotky druhého stupně požárního poplachu byly dnes povolány k požáru roubenky v obci Skuhrov necelých pět kilometrů od Lomnice nad Popelkou. Plameny zpozorovali sousedé, kteří je v 4:08 hodin ráno ohlásili na Krajské operační a informační středisko HZS LK.

Na místo vyjely čtyři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů – 6 cisteren a automobilový žebřík.

Oheň zasáhl podkroví chalupy a v době příjezdu hasičů byly vidět plameny šlehající střechou ven. Jednotky ihned zahájily hasební práce pomocí dvou proudů vody. Po několika desítkách minut, kdy bylo od proudu odpojeno elektrické vedení stojící v blízkosti objektu, nasadili hasiči i třetí proud vody.

Poté co se v 5:18 hodin podařilo požár lokalizovat, vyklidily jednotky půdní prostor a vynesly nábytek a cenné věci z místnosti pod požářištěm. Díky včasnému zásahu první průzkumné skupiny se oheň nerozšířil do dalšího patra chalupy ani na přilehlou stodolu za budovou.

Hasiči podepřeli vyhořelý krov trámy, protože byl staticky narušen a pohyb v objektu byl nebezpečný. Následovalo částečné rozebírání střechy a stropní konstrukce, aby mohli příslušníci odhalit a dohasit skrytá ohniska požáru. Nakonec prohlédli objekt termokamerou.

Majitel ani jiné osoby se v době vzniku požáru v chatě nenacházeli. Před osmou hodinou (7:40h) byl požár zcela zlikvidován a jednotky se začaly vracet zpět.

Na místo se dostavila vyšetřovatelka příčin požárů, která uvedla, že požár pravděpodobně způsobila kovová roura vedoucí od kamen stěnou roubenky až do komína. Roura se zahřála a po nějaké době od ní vzplála izolace ve stěně roubenky.

Škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena na 350.000 Kč, hasiči zásahem uchránili majetek v hodnotě 1,5 milionu korun.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet