Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Moravskoslezském kraji navazují užší spolupráci s celníky

Ukázkovým cvičením hasičů-specialistů na chemii pro dvě desítky vybraných celníků z celého Moravskoslezského kraje vyvrcholila v úterý 12. 5. 2009 první etapa navazování užší spolupráce mezi Celní správou a Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje. Znamenat bude lepší spolupráci např. při kontrole podezřelého zboží a kontejnerů, které procházejí celní kontrolou.

Hasiči ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu, která se v kraji specializuje na „chemické" zásahy, předvedli v úterý v areálu celního terminálu Paskov (okres Frýdek-Místek) zásah u velkého přepravního kontejneru, kde bylo podezření na kontaminaci nebezpečným plynem, a to v protichemických oblecích. Kontejner otevřeli a pomocí ventilátoru odvětrali. Pak předvedli měření přítomnosti nebezpečných látek pomocí analyzátoru plynů a par GDA 2. K dispozici měli hasiči při cvičném zásahu také chemický kontejner a kontejner ochrany obyvatel.

Po ukázce hasiči předvedli celníkům analýzu neznámých pevných látek (pocházely z laboratoře celníků) pomocí Ramanova spektrometru.

Už minulý týden byly dvě desítky celníků seznámeny se strukturou HZS MSK a HZS ČR, se způsobem výjezdů hasičů, s technikou, kterou HZS MSK využívá, včetně základní detekční techniky. Celníci také zhlédli instruktážní film, jak správně obléci a využít protichemický oblek, který by mohli hasiči při objevení podezřelých látek celníkům půjčit.

Užší spolupráce bude znamenat i častější komunikaci mezi celníky a operačními středisky hasičů v Moravskoslezském kraji tak, jak zde již léta existuje mezi složkami integrovaného záchranného systému.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje



-swo-

Sdílet