Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení hasičů ve známém rekreačním zařízení v Rusavě

Dne 12. 5. 2009 v 11:38 hod. bylo vyhlášeno společné taktické cvičení hasičů na Čecheru v Rusavě. Cílem cvičení bylo prověřit možnosti likvidace požáru ve známém restauračním a pobytovém zařízení v obci Rusava, které je umístěno v kopcovitém terénu.

Dne 12. 5. 2009 v 11:38 hod. bylo vyhlášeno společné taktické cvičení hasičů na Čecheru v Rusavě. Cílem cvičení bylo prověřit možnosti likvidace požáru ve známém restauračním a pobytovém zařízení v obci Rusava, které je umístěno v kopcovitém terénu.

Prověřovala se schopnost zaměstnanců požár nejen ohlásit, ale také včas evakuovat návštěvníky restaurace, případně ubytované hosty. Hasiči si pak prověřovali společný zásah profesionálních i dobrovolných hasičů a možnost využití přírodních vodních zdrojů.

Jedna se zaměstnankyň zjistila před polednem požár v některém z horních pokojů. Požár ohlásila na tísňovou linku 112 a do příjezdu hasičů prošla ubytovací prostory. V jednom z pokojů narazila na hosta, kterého vyvedla do bezpečí. Včas stačila vypnout i přívod elektřiny do objektu.

Z hasičů na místo dorazila jako první jednotka profesionálů z Bystřice pod Hostýnem s jednou cisternou. Velitel zásahu nařídil průzkum chaty v dýchacích přístrojích a s vodním vedením. Hasiči ve druhém patře nalezli místo požáru v jednom z pokojů, kde došlo ke zkratu na televizoru. Požár se podařilo lokalizovat.

S druhou jednotkou přijeli místní dobrovolní hasiči obce Rusava, kteří dostali za úkol rozvinout vodní vedení z místního rybníčku, který je pod Čecherem. Hasiči sjeli do údolí, připravili čerpadlo a vytlačili vodu do přečerpávací cisterny u chaty. Jejich jedno čerpadlo zvládlo terénní převýšení 35 metrů, a to v celkovém stometrovém vodním vedení.

Třetí povolanou jednotkou byli dobrovolní hasiči z Bystřice pod Hostýnem, kteří zkoušeli hasební zásah z vnější strany restaurace. Pomocí žebříků se dostali do patra a nataženým vodním vedením požár likvidovali. Sami si vyzkoušeli zásah v dýchací technice a komunikaci pod jednotným velením.

Cvičení přihlížel velitel stanice profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem, který po skončení okamžitě celou akci také zhodnotil. Zjištěné poznatky budou sloužit pro další školení a výcvik hasičů. Velitel ocenil dobré dojezdové časy hasičů, možnost využití přírodních zdrojů, zvládnutou dálkovou dopravu vody s převýšením i dobrou koordinaci hasebních prací.

nasazená technika hasičů a počet osob

JPO

Technika

Počet

J HZS ZLK ÚO KM stanice Bystřice p. H.

CAS 24 3200/500 – S3Z

1+3

J SDHo Rusava

DA 8 PV3S – M3Z

1+6

J SDHo Bystřice pod Hostýnem

CAS 24 3500/300 M2R

1+2




mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-
Sdílet