Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nad Hainewalde v Německu cvičně hořel opuštěný statek

V Saské části Německa se cvičení konají v podvečerních hodinách, konkrétně u našich sousedů většinou v pondělí od 19 hodin. Tentokráte se jednalo o “spojenecké” cvičení obcí Grossschönau, Hainewalde a Varnsdorf, původně na lesní požár

Na základě dohodnuté spolupráce pro letošní rok jsme byli pozvaní na další cvičení.

V Saské části Německa se cvičení konají v podvečerních hodinách, konkrétně u našich sousedů většinou v pondělí od 19 hodin. Tentokráte se jednalo o “spojenecké” cvičení obcí Grossschönau, Hainewalde a Varnsdorf, původně na lesní požár. Abychom nemuseli absolvovat více jak měsíční papírovou válku s úřady na obou stranách hranice, domluvili jsme se, že běžná cvičení budeme dělat tak, že se sejdeme ve zbrojnici, která vyhlašuje poplach a vyjíždí se společně.

Na místě jsme byli s lesním speciálem CAS32 Tatra 8×8 s družstvem 1+4 (+ fotograf :-) ) ve třičtvrtě na šest. Až tam jsme zjistili, že o něm na německé straně ví jen několik hasičů, kteří ho připravovali. V 18:15 hod. se tak nad obcí rozezněly tři sirény a začal šrumec. Ve vytvořené koloně jsme dostali místo za německými cisternami a už se jelo.

Opět jsme si vychutnávali příslovečnou německou slušnost a vycvičenost s jakou němečtí řidiči téměř skákali do příkopu jen aby umožnili plynulý průjezd hasičských vozidel. V kopci nám sice Němci s Mercedesem Atego začali trošku ujíždět, ale jejich IFY jsme se statečně drželi. Na rovince jsme blikající a houkající kolonu hravě dojeli a na místo události – osamocený statek v polích nad Žitavou jsme dorazili společně.

Bohužel radiová a jazyková bariéra stále brání užší spolupráci, ale po zahlášení se na místě jsme byli určeni na doplňování vody do první německé CAS po dobu zprovoznění dálkové dopravy vody. Ostatní mezitím pomoci dvoukolových navijáků na hadice B brázdili louku k nejbližšímu zdroji vody (Wasserhause) – tedy vodárny na kraji vesnice.

Po zahájení doplňování vody, nám byla z IFY doplňována voda a my dostali rozkaz vytvořit pomocí útočného proudu C ochranu zadní části statku. Dvě hadice C doplněné krycím proudem z lafety naší CAS a sousední IFY na to bohatě stačilo.

Po lokalizaci a následné likvidaci požáru byly doplněny všechny CAS, sbalen veškerý materiál a jednotky se v koloně pod majáky přesunuly do hasičárny v Hainewade, kde proběhlo vyhodnocení a malé občerstvení.

Cvičení trvalo všehovšudy cca 2 hodiny a přineslo další praktickou ukázku společného využití jednotek – resp. vyplnění mezer v jednotlivých systémech. Další cvičení se uskuteční v ČR a ani tady se kolegové rozhodně nudit nebudou.

Jiří Sucharda
velitel JSDH Varnsdorf
Sdílet