Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik amoniaku z železniční cisterny byl tématem taktického cvičení pro drážní hasiče z Ostravy

Nácvik zásahu Hasičské záchranné služby JPO Ostrava na únik nebezpečnou látku byl proveden dne 9. 11. 2017. Námětem cvičení byl únik amoniaku z železniční cisterny ke kterému došlo v důsledku poškození armatur při najetí vlaku na neznámý předmět.

Cvičení probíhalo v areálu HZS SŽDC Ostrava na cvičné cisterně. Cvičení se zúčastnilo celkem 11 hasičů (z toho jeden figurant).

Před samotným zahájením cvičení proběhlo seznámení s námětem a cílem cvičení. Dále byly zopakovány taktické postupy při zásahu na nebezpečnou látku, vlastnosti amoniaku, první pomoc při intoxikaci a technická řešení cisteren pro převoz rozpuštěných, zkapalněných nebo hluboce zchlazených plynů.

Po ohlášení události na operační informační středisko HZS SŽDC Ostrava vyjela jednotka na místo události s vozidly CAS20,CAS32 a TACH. Po příjezdu na místo události si VZ vyžádal informace o přepravované látce, nechal zřídit dekontaminační pracoviště a rozhodl o nasazení záchranné skupiny v nebezpečné zóně.

Čtyři hasiči se současně začali vystrojovat do přetlakových protichemických oděvů. První skupina provedla záchranu dvou osob a jejich transport k dekontaminaci. Osoby byly následně ošetřeny zdravotníkem a předány do péče ZZS.

Další skupina provedla vyzkratování trakčního vedení a následně identifikovala v jakých místech dochází k úniku z železniční cisterny. Dále byla zřízená trojitá požární ochrana, vodní clona pro zkrápění a ucpána místní kanálová vpust.

Následně celkem tři skupiny po dvou hasičích pracovali na zastavení úniku nejdříve pomocí dotažení poškozených přírub nejiskřícím nářadí a dále bylo nutné přistoupit k použití těsnícího tmelu a pneumatických prostředků.

Během činnosti třetí skupiny došlo k zkolabování jednoho ze zasahujících hasičů v nebezpečné zóně, na to ihned zareagovala jistící skupina , která po vstupu do nebezpečné zóny provedla rychlý transport zraněného.

Během zásahu docházelo k trvalému měření výbušné koncentrace. Po klesnutí na bezpečnou mez byli dekontaminování poslední hasiči společně s technickými prostředky, které byly použity při zastavení úniku.

Po redukci SaP na místo přijel automobilový jeřáb AJ28, který provedl nakolejení železniční cisterny.

Uskutečněné cvičení mělo zejména prověřit a zdokonalit zásah na nebezpečnou látku. Při zásahu nedošlo k žádnému vážnějšímu pochybení, dílčí nedostatky byly probrány na večerním vyhodnocení cvičení. Velmi kladně hodnotím komunikaci mezi hasiči v nebezpečné zóně a jejich komunikace s velitelem nástupního prostoru potažmo velitelem zásahu.

Je nutné poznamenat, že pro některé z nováčku (celkem 3) to bylo první cvičení tohoto typu a za jejich přístup jim patří velký dík stejně tak jako všem ostatním účastníkům cvičením.

Karel Hrehuš
Velitel směny A
Sdílet