Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili záchranu osob z lanovky v podvěsu vrtulníku

Dne 12. května 2009 se uskutečnilo plánované cvičení hasičů – leteckých záchranářů na lanovce Černá hora – Protěž v Jánských Lázních. Cvičení se zúčastnilo osm hasičů Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, kteří jsou speciálně vycvičeni pro záchranářskou činnost za použití různých typů vrtulníků.

Dne 12. května 2009 se uskutečnilo plánované cvičení hasičů – leteckých záchranářů na lanovce Černá hora – Protěž v Jánských Lázních. Cvičení se zúčastnilo osm hasičů Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, kteří jsou speciálně vycvičeni pro záchranářskou činnost za použití různých typů vrtulníků. Dále se cvičení zúčastnili dva záchranáři Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Výcvik probíhal za podpory vrtulníku EC – 135 Letecké služby Policie ČR.

Hasiči cvičili na čtyřsedačkové lanové dráze Protěž, která je v provozu pouze v zimě a v případě poruchy může „uvěznit“ až 260 lyžařů. Vzhledem k tomu, že povinností provozovatele je v případě poruchy lanovky zajištění evakuace všech osob do dvou hodin, zaměřili se hasiči především na nácvik rychlé a bezpečné evakuace pasažérů ze sedaček. Hasiči si tak poprvé mohli vyzkoušet záchranu osob z lanovky v podvěsu vrtulníku. Výcvik na podobný typ události probíhal vždy za použití lezeckého vybavení.

Letecký záchranář byl v podvěsu dopraven až k sedačce s „uvězněným“ lyžařem a po odborném zajištění do popruhů byl v podvěsu přepraven na zem.

Po několika hodinách se hasiči přesunuli na lanovou dráhu Černá hora, kde je v provozu osmimístná kabinková lanovka. Zde hasiči nacvičovali evakuaci osob z kabinky, která je odlišná než na sedačkové lanovce. I při tomto nácviku byl letecký záchranářů přepraven na místo „události“ v podvěsu. Mechanicky otevřel dveře lanové kabinky, figuranta upevnil do trojcípého šátku a v podvěsu jej přepravil na zem.

Hasiči – letečtí záchranáři cvičí několikrát do roka a zaměřují se na simulaci různých typů událostí, se kterými se mohou setkat.

Foto: HZS HKK

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-miw-

Sdílet