Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Atraktivní podívaná pro téměř tisícovku návštěvníků

Téměř tisícovka lidí navštívila v úterý 12. května centrální požární stanici v Pardubicích. Konal se zde Den otevřených dveří složek integrovaného záchranného systému. Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje stanice Pardubice připravil pro návštěvníky bohatý program.

Nejprve se představila lezecká skupina stanice Pardubice, která předvedla horizontální transport s následnou záchrannou osoby – pro diváky hned dvě ukázky záchrana osoby z hloubky (šachty) a výšky (výšková budova). Hned poté se představili návštěvníkům policisté, kteří předvedli ukázku sebeobrany. Jízdní oddíl Městské policie Pardubice předvedl vycvičené koně, které bez problémů vyrážejí do rušných městských ulic. Nevyruší je ani klaksony aut, houkačky ani sirény.

Další výcvik psů, zadržení pachatele a ukázku sebeobrany předvedli městští strážníci z lázeňského městečka. Pro diváky velmi zajímavá byla ukázka perfektně vycvičených psů na vyhledávání osob ze sutin. Pejskové předvedli nejen vyhledání osoby, ale i slanění po laně.

Atraktivní podívanou pro přítomné byla ukázka součinnosti složek integrovaného záchranného systému. Při simulované dopravní nehodě dvou osobních vozidel, museli hasiči z vozů vyprostit dvě zraněné osoby. Záchranáři naaranžovali pro diváky skutečně zajímavou podívanou. Dále se přihlížejícím představila i dopravní policie, Český červený kříž Pardubice, jednotky hasičů podniků Paramu a Aliachem a bylo možné nahlédnout i do historie a současnosti ochrany obyvatel.

Pro děti byly v areálu připraveny soutěže se sladkými odměnami. Za perfektně provedené ukázky byl pak odměnou záchranářům potlesk všech přítomných diváků. Naštěstí se návštěvníci nemuseli proplétat mezi kapkami deště a odcházeli ze stanice skutečně spokojeni, že mohli na vlastní oči spatřit, co všechno záchranáři ovládají.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-miw-

Sdílet