Čtvrtek 9. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Díky daru Nadace Agrofert a města Hradec nad Moravicí si hasiči z Jakubčovic pořídili automatizovaný externí defibrilátor

Díky grantu Nadace AGROFERT ve výši 25 000 Kč a daru zřizovatele jednotky města Hradec nad Moravicí ve výši 45 000 Kč si Sbor dobrovolných hasičů Jakubčovice pořídil pro svoji výjezdovou jednotku automatizovaný externí defibrilátor (AED) Lifepak 1000. Na AED si přispěli částkou 4 500 Kč také samotní hasiči.

LIFEPAK 1000 je navržen tak, aby jej mohl použít první svědek události – i osoba bez zdravotnického vzdělání. Je konstruovaný jako výkonný a kompaktní defibrilátor určený k léčbě pacientů se srdeční zástavou a k zajištění funkce kontinuálního monitorování srdeční činnosti. Včasným použitím defibrilátoru výrazně roste šance na přežití pacienta.

Hasiči zvolili tento typ AED, protože stejným zařízením jsou vybaveny také profesionální jednotky HZS MSK. S novým přístrojem se nyní hasiči seznamují a již brzy bude zařazen do výjezdu.

AED rozšíří možnosti jednotky v poskytování předlékařské pomoci postiženým osobám – a to například během zásahů či u kulturních a sportovních akcí, které náš sbor pořádá, nebo se jich účastní v rámci své asistence na území města Hradec nad Moravicí.

Doufejme, že nové vybavení nebudou muset hasiči v brzké době využít v praxi.

Ing. Libor Kuděla
velitel jednotky
Sdílet