Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Paraglidista přistál v drátech vysokého napětí

V úterý 12. května v 17:26 je vyhlášen poplach dálkovým spuštěním sirény. Ta je v tuto dobu vlivem výpadku elektrické energie nefunkční. Díky zálohování našeho svolávacího systému jsou přes tento výpadek o poplachu členové jednotky vyrozuměni pagery a SMS zprávami a vyjíždějí k události v již standardním čase a to za 4 minuty.

Je nahlášen pád paraglidisty do vedení vysokého napětí v Horních Albeřicích. Proto tedy ten výpadek. Na místě události nad hotelem Vápenka je průzkumem zjištěno: paraglidista zavěšený na vedení vysokého napětí (35 kV) visí na postroji svahového padáku ve výšce cca 4,5 m nad zemí, je zraněn výbojem elektrické energie a dopadem do postroje, na místě je již hlídka Policie ČR.

Na základě zjištěných skutečností je zaurgována pohotovost VČE s žádostí o vypnutí napájení elektrického vedení, zajištěno navedení dalších složek Integrovaného záchranného systému (HZS, ZZS) a připravováno potřebné vybavení pro vyproštění a záchranu zraněného pilota. Ten je naštěstí při vědomí a bez problémů komunikuje. Na místě události přistává vrtulník Letecké záchranné služby a dojíždějí další složky IZS – jednotka Hasičského záchranného sboru a osádka ZZS z Trutnova.

Komunikace se zraněným pilotem umožňuje jeho uklidnění a pomoc při alespoň částečném uvolnění nejvíce namáhané končetiny. Tu si uvolňuje po přeřezání svírajících šnůr hozeným nožem. Stále však není jistota o vypnutí elektrické energie v tomto úseku. Tento stav je potvrzen teprve pohotovostním technikem VČE. Ten pro jistotu vypíná i úsekový odpojovač. Mezitím vrcholí přípravy pro vyproštění a záchranu zraněného letce. Je provedeno ustavení naší cisterny do blízkosti pásma elektrického vedení, připravena skupina pro stažení pilota na horní část nástavby cisterny, připraveny nosítka a žebříky.

Zraněný je však již v této chvíli v postroji uvězněn delší dobu a na pokraji sil. Ihned po potvrzení vypnutého stavu je s cisternou najeto pod zraněného pilota. Záchranná skupina provádí jeho vyproštění a spuštění na hliníkovou bednu nástavby. Na ní jsou již připravena nosítka. Po zajištění zraněného v nosítkách je provedeno jejich spuštění z nástavby cisterny.

Postižený je zachráněn a předán osádce LZS. Ta provádí ošetření popálenin, stabilizuje stav zraněného a transportuje ho vrtulníkem do nemocnice. Místo události je předáno Policii ČR, která povolává zástupce Letecké inspekce pro vyšetření události. Následné vyproštění svahového padáku z elektrického vedení zajišťuje plošina VČE.


Za JSDH Horní Maršov Hlinka Tadeáš
Více na www.hasicihornimarsov.cz

-miw-

Sdílet