Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rada Zlínského kraje schválila miliony pro dobrovolné hasiče a podpořila také další složky IZS

Přidělení dotací obcím pro jejich jednotky dobrovolných hasičů projednala v listopadu 2017 Rada Zlínského kraje a doporučila zastupitelům jejich schválení. Jde o celkovou částku 4,712 milionu korun, která má být rozdělena mezi celkem 41 obcí.

Tyto peníze mohou obce v příštím roce využít na pořízení požární techniky nebo věcných prostředků požární ochrany pro své jednotky sborů dobrovolných hasičů. Zažádaly si o ně v rámci našeho programu, který jsme vyhlásili letos v červenci.

Celkově jsme pro něj měli vyčleněno 6,7 milionu korun. Nevyčerpané finanční prostředky ve výši zhruba 2 milionů korun nám poslouží jako rezerva pro řešení mimořádných událostí a krizových situací,

uvedl hejtman Jiří Čunek.

Díky krajským dotacím tak budou moci například Bělov, Rusava nebo Velehrad svým dobrovolným hasičům zakoupit cisternovou automobilovou stříkačku, v Karolíně, Březnici či Topolné zase pořídí přenosné ponorné čerpadlo a na nové zásahové oděvy a obuv se mohou těšit hasiči z Velkých Karlovic, Poteče nebo Lačnova.

Kromě toho rada doporučila zastupitelům schválit i další dotace pro složky Integrovaného záchranného systému (IZS) – konkrétně 100 tisíc korun pro Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, 200 tisíc pro Horskou službu České republiky, 1,5 milionu pro Krajské ředitelství policie Zlínského kraje a dalších 2,2 milionu pro dobrovolné hasiče.

Hasičský záchranný sbor dotaci využije na cvičení složek IZS, čištění oděvů a plnění tlakových lahví pro dobrovolné hasiče. U Horské služby jde o příspěvek na vybavení a činnost všech jejích tří stanic ve Zlínském kraji.

U dobrovolných hasičů podpoříme činnost jejich čtyř okresních sdružení i akce nadregionálního významu. Krajské ředitelství policie Zlínského kraje dotaci využije na nákup dopravního prostředku pro převoz koní,

shrnul hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Jan Vandík
www.kr-zlinsky.cz
Sdílet