Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár odpadu a části střechy lakovny v Jablůnce

Dne 15. 5. 2009 v 05:14 hod. byli hasiči informováni o požáru lakovny v Jablůnce. Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze Vsetína a Valašského Meziříčí se dvěma zásahovými vozy, které posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Jablůnky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru části střechy lakovny a hromady odpadu u firmy.

Požár nad ránem zpozoroval jako první zaměstnanec jiného podniku, který okamžitě informoval vrátnici společného areálu firem. Odtud byl požár nahlášen na tísňovou linku a majitelům.

Před příjezdem hasičů použili zaměstnanci a majitel celkem šest ručních hasicích přístrojů, kterými se snažili udržel plameny pod kontrolou až do příjezdu hasičů.

Hasiči rozvinuli několik proudů vody a snažili se rychlým zásahem zabránit dalšímu rozšíření požáru do lakovny. Část zásahu směřovala proti plamenům na hořící hromadě odpadu a další pak na ohroženou střechu. Požár se podařilo lokalizovat asi po dvaceti minutách intenzivního hašení. Další půlhodinu trvala celková likvidace požáru. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování ukázalo, že požár vznikl na hromadě odpadu, který byl uložen v těsné blízkosti lakovny a měl být odvezen k likvidaci.

Nejdříve hořela hromada palet, plechovek od barev a další použitý materiál a odpad z výroby. Odtud se plameny rozšířily na střechu objektu, která byla také hořením poškozena.

Požárem způsobenou škodu si majitel vyčíslil na 300.000 Kč. Zásahem zaměstnanců a hasičů se podařilo uchránit další majetek firmy za 10 mil. Kč. Příčina vzniku požáru je nadále ve společném šetření hasičů a policie, protože se zatím nepodařilo zcela vyloučit úmyslné jednání neznámé osoby.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet