Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Střechu motorestu 4Kameny u Hlavence zachvátil požár, byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu

Informaci o požáru motorestu u Čtyř kamenů přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje v sobotu 18. listopadu v 10:46 hodin.

Už z prvotního ohlášení bylo zřejmé, že jde o požár většího rozsahu, proto operační důstojník k události vyslal všechny jednotky z druhého stupně požárního poplachu.

Pět minut před jedenáctou hodinou byla na místě první jednotka, která potvrdila, že požár zasáhl střechu celodřevěné koliby a postupně nabírá na intenzitě. Vzhledem k tomu, že sousední objekt, který byl vzdálen asi třicet metrů, byla benzínová čerpací stanice, byl vyhlášen třetí poplachový stupeň.

Hasiči nejprve zasahovali ze země pomocí několika C proudů. Po dojezdu výškové techniky byl zásah prováděn i s její pomocí. Protože na místě byl velký nedostatek hasící látky, vyhlásil velitel zásahu zvláštní stupeň a k požáru postupně dorazilo kolem čtyřiceti jednotek.

Kromě středočeských profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů vyjely na místo v rámci mezikrajské výpomoci také jednotky HZS hlavního města Prahy se zařízením COBRA, které dokáže pomocí vodního paprsku a abraziva proříznout většinu stavebních konstrukcí.

Na zdolání živlu byl na žádost velitele zásahu vyslán také vrtulník s bambi vakem, který provedl tři vysoce efektivní shozy. Kvůli nutnosti kyvadlového dovozu velkého množství vody byla z důvodu bezpečnosti provozu uzavřena dálnice D10 mezi křižovatkami na 21. a 17. kilometru ve směru do Prahy. Ze Záchranného útvaru HZS ČR ve Zbirohu dorazil na pomoc také univerzální dokončovací stroj na podvozku Tatra 815–7.

Přečtěte siZáchranný útvar HZS ČR převzal dvojici univerzálních dokončovacích strojů na podvozku Tatra 815-7

Hasičům se i přes veškerou snahu nedařilo dostat požár celodřevěné konstrukce pod kontrolu a lokalizace byla na operační středisko ohlášena až krátce před devatenáctou hodinou. Poté začal velitel zásahu s redukcí zasahujících jednotek, přičemž přes noc bylo na místě ponecháno už jen několik jednotek, které až do ranních hodin požářiště kontrolovaly a dohašovaly skrytá ohniska.

Ještě do půlnoci byl postupně poplachový stupeň snížen až na nejnižší první a zároveň byla ukončena činnost posilového čerpacího stanoviště v nedaleké obci Hlavenec. Vedení této obce po dobu zásahu také výrazně pomáhalo při zajišťování stravy a pití pro zasahující hasiče.

V neděli dopoledne se na místě sešli vyšetřovatelé HZS Středočeského kraje s kriminální policií k objasnění vzniku příčiny požáru. Podle závěrů kontrolní prohlídky bylo příčinou vznícení sazí v komínovém tělese.

Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na přibližně 30 milionů korun. Celá událost se obešla bez zranění civilních osob i zasahujících hasičů.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet