Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lezecký kurz mladých hasičů z Rokytnice v Orlických horách naučil děti slaňovat i lézt jako prvolezec

Kolektiv Mladých hasičů Sboru dobrovolných hasičů Rokytnice v Orlických horách se zapojil do projektu „Mladý sportovec, aneb sportem ke zvládání krizových situací a k bezpečnému přežití“.

Projekt zaměřený na rozvoj sportovně technických a branných schopností a dovedností dětí a mládeže, vyhlásilo Sdružení sportovních svazů České republiky (SSS ČR) ve spolupráci s Českou unií sportu. SDH Rokytnice se do projektu přihlásila s Lezeckým kurzem mladých hasičů, který rokytničtí absolvovali během 3 týdnů.

Účelem kurzu bylo dětem ukázat i další odvětví z různorodé činnosti hasičů, která nezahrnuje jen požární sport a činnosti čistě hasičské. SSS ČR poskytlo na realizaci projektu finanční dotaci, která pokryla náklady celého lezeckého kurzu. Do něho bylo zapojeno celkem 21 rokytnických mladých hasičů ve věku od 7 do 14 let.

Mladé hasiče školili členové JSDH Rokytnice pod vedením hlavního zkušeného školitele Petra Buchala, starosty sboru. Členové jednotky absolvovali lezecký výcvik pro záchranu osob v roce 2010, a mimo jiné jsou také předurčeni pro záchranu osob z lanovky ve SKI areálu Říčky.

První lekce se uskutečnila 9. a 11. 10. 2017 v hasičské zbrojnici. Na programu byly úplné základy lezení, tj. názvosloví, uzlování, obléknutí do sedáků, navázání na lano, ukázky použití osmy a kyblíku, apod.

Druhá lekce proběhla v neděli 15. 10. 2017 od ranních hodin až téměř do večera. Pro mladé hasiče byl připraven test, který ověřil jejich teoretické znalosti z 1. lekce, včetně správnosti vázání lezeckých uzlů. Po obědě se děti pustily do již prvních činností s lanem. Naučily se, jak jistit prvolezce (pro začátek pouze kanystr s vodou), a poté jak slaňovat z ochozu naší hasičárny. Jako slaňovací prostředek děti použily osmu.

Vzhledem k velké časové náročnosti bylo slaňování dokončeno až ve třetí lekci, která se konala v pondělí 16. a středu 18. 10. 2017. Po nedělním překonání strachu mladých hasičů z pohybu na laně a výšek (především těch starších) již třetí lekce proběhla hladce, a děti si vyzkoušely i slaňování přes kyblík. V době kdy mladí hasiči nebyli zrovna na laně, trénovali nepřímou srdeční masáž na naší cvičné figuríně „Bedřichovi“.

Čtvrtá lekce proběhla v sobotu 21. 10. 2017 na Lezecké stěně v Hradci Králové. Celá squadra byla rozdělena na 2 skupiny (dle věku), a na stěně absolvovala každá skupina přes 3 hodiny. Děti se dozvěděly informace k činnosti prvolezce, který natahuje cestu, způsobu navázání lana na sedák a další nezbytné informace, včetně bezpečnostních pravidel.

Celý náš tým měl rezervován dětský sektor, a proto měl každý dostatek času na zdolání obtížnosti 2+, včetně těch nejmenších. Ti nejlepší se zastavili až na obtížnosti 4-. Kdo zrovna nezdolával velké vzdušné cesty, užíval si pocitu většího bezpečí na boulderových cestách. Po absolvování kurzu na lezecké stěně se mladší lezci vydali do Cinestaru na nový animák „Esa z pralesa“. Starší lezci si šli dát koupel do Městských lázní – Aquaparku v Hradci Králové.

Pátá lekce se uskutečnila ve dvou termínech, a to 23. a 25. října 2017. Do této chvíle se děti naučily různé způsoby pohybu po laně dolů. Nyní nastal čas, naučit se pohyb po laně směrem vzhůru. A tak se také stalo. Pomocí blokantů, prusíků, smycí a dalšího lezeckého vybavení, se mladí hasiči vydali směrem vzhůru. A kam až vylezli? Tak vysoko, dokud jim síly stačily, či strach z výšky dovolil.

Šestá lekce se uskutečnila v neděli 29. října 2017. Dopoledne byla na programu závěrečná zkouška z celého kurzu. Probíhala formou testu a praktických dovedností, které prověřily dosažené znalosti mladých hasičů za celý kurz.

Odpolední program byl spíše odpočinkový, a tak si děti mohly zopakovat slaňování, či za odměnu vyzkoušet tzv. lanovku nad hasičskými auty.

Závěrečná lekce kurzu neproběhla tak hladce, jak bychom si přáli, jelikož v tu dobu udeřila vichřice Herwart, která nám často vypínala elektriku, hasiči s auty neustále vyjížděli k zásahům, a z toho důvodu bylo i málo hasičů pro organizaci celého dne. Ale i tak jsme vše nakonec zvládli.

V závěru celého dne proběhlo vyhodnocení kurzu. Nutnou podmínkou pro úspěšné splnění kurzu bylo dobře napsat testy, absolvovat všechny lekce, včetně splnění všech dovedností probíraných na jednotlivých lekcích.

Certifikát o úspěšném absolvování si v neděli převzalo celkem 14 mladých hasičů. Nejlepšího výsledku dosáhla Veronika Dostálová, která absolvovala oba testy (vstupní a závěrečný) na 100%, následovala dvojice Miroslav Pavlišta a Eliška Dušková pouze s jednou chybou. Mezi nejlepšími lezci na lezecké stěně byl Pavel Valášek a Miroslav Pavlišta, kteří zdolali cestu obtížnosti 4-.

Protokol o dosažených znalostech si převzalo celkem 5 mladých hasičů. Protokol byl spíše vysvědčením o tom, kterou částí kurzu mladí hasiči úspěšně prošli. Většina kurz nedokončila z důvodu absence na některé lekci či nesplněním některých částí kurzu. Dvě mladé hasičky se nezúčastnily ani závěrečných zkoušek, proto jim výstupní protokol nemohl být předán.

Celková úspěšnost lezeckého kurzu mladých hasičů je v tuto chvíli 67%. Ti, kteří kurz nesplnili, nemusí být zklamáni, protože v získávání lezeckých znalostí budeme i nadále pokračovat. A většina těch, kteří již certifikát získali, si určitě rádi opět zalezou na lezecké stěně, či vyzkoušejí slaňování v hasičské zbrojnici či jinde.

A dle slov hlavního školitele: „Pokud se na začátku kurzu někdo bojí, věřte, že v závěru ho lezení bude bavit více než kohokoliv jiného“. Kromě jedné výjimky slova byla potvrzena.

Sdílet