Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár se vlivem větru rychle rozšířil na celou střechu domu

Dne 16. 5. 2009 v 11:27 hod. byli hasiči informováni o požáru garáže v Boršicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Boršic, Buchlovic, Nedakonic a Polešovic.

Dne 16. 5. 2009 v 11:27 hod. byli hasiči informováni o požáru garáže v Boršicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Boršic, Buchlovic, Nedakonic a Polešovic. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy a části rodinného domu.

V době vzniku požáru byla doma majitelka se svým malým dítětem. Údajně uslyšela nějaké praskání, a proto šla prohlédnout dům. Při prohlídce zjistila požár v prostoru garáže, který také okamžitě oznámila na tísňovou linku svým mobilním telefonem.

Po příjezdu prvních jednotek na místo hasiči oznámili, že požár se vlivem větru začíná rychle šířit po celé střeše domu. Operační důstojník na místo vyslal další posilující jednotky dobrovolných hasičů ze II. stupně požárního poplachu.

Hasiči v dýchacích přístrojích rychle pronikli do objektu a z několika proudů vody se snažili o rychlou lokalizaci. Prioritou hasičů bylo zabránit prostupu plamenů do obytných částí rodinného domu a uchránit tak další majetek.

I přes intenzivní hašení z několika stran se podařilo plameny zastavit a požár lokalizovat až po hodině zásahu. Další dvě hodiny trvalo postupné dohašování skrytých ohnisek požáru. Hasiči museli postupně rozebrat celou střechu nad rodinným domem a část střechy nad hospodářskou částí stavení.

Nejdříve byla stržena poškozená krytina a pomocí motorové pily byly rozřezány ohořelé a zničené trámy střechy. Prohořelý materiál ze střechy a půdy byl vyhazován k domu, kde byl dále dohašován dobrovolnými hasiči. Větší odběr vody k hašení se podařilo zajistit z hydrantu přímo před domem.

Asi po dvou hodinách od vzniku požáru povolal velitel zásahu na místo zdravotnickou záchrannou službu, protože majitelka domu se z prožité události psychicky zhroutila.

Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc., tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-wap-

Sdílet