Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Co se dělo na Pardubicku

Přehled událostí, které se staly v Pradubickém kraji 17. a 18. 11. 2003. Zprávy zaslala tisková mluvčí Vendula Horákova.

Dne 17. listopadu 2003 v 10:13 hodin vyjeli hasiči z Ústí nad Orlicí a dobrovolní hasiči z Chocně, Brandýsa nad Orlicí a Seče k požáru. Jednalo se o požár ubytovny v Seči. Příčinou vzniku požáru byl zapnutý vařič uvnitř objektu. Ten byl umístěn poblíž hořlavých materiálů. V době požáru se v ubytovně nacházelo sedm psů. Všichni psi při požáru zahynuli. Škoda byla vyčíslena na 250 tisíc korun.

Dne 17. listopadu 2003 ve 22:19 hodin byli profesionální hasiči ze Žamberka a Ústí nad Orlicí přivoláni k požáru zemědělského objektu do Letohradu-Orlice. Na místo byly dále povolány i jednotky sboru dobrovolných hasičů z Letohradu, Žamberka, Dolní Dobrouče, Jablonného nad Orlicí, Kunčice a Letohradu-Orlice. V objektu o rozměrech přibližně 18 × 60 m byly uskladněny kombajny, lis a další zemědělské stroje. Dále uvnitř objektu bylo uskladněno seno a sláma (přibližně 3–5 tisíc metráků). Požárem byl zachvácen celý objekt. Již při příjezdu hasičů na místo požáru se střecha objektu zřítila. Hasičům velmi komplikovala práci odstřelující střešní krytina (eternit – ten při vysokých teplotách praská a vystřeluje do okolí). Hasiči museli chránit a ochlazovat okolní objekty před velkým žárem a odlétávajícími jiskrami.

Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu ve 23:40 hodin. Do ranních hodin byl objekt střežen hasiči, aby nedošlo k rozšíření požáru. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Příčinu požáru bude dnes zjišťovat krajský vyšetřovatel hasičů i policisté. Na místo bude s největší pravděpodobností přivolán i speciálně vycvičený pes na vyhledávání hořlavých kapalin. Škoda dosud nebyla přesně stanovena.

Dne 18. listopadu 2003 v 7 hodin byli hasiči z Hlinska přivoláni k dopravní nehodě, která se stala v Hamrech. Jednalo se o střet nákladního automobilu Tatra a osobního vozidla Citroen. Na místě události byla jedna osoba zraněna. Hasiči zabránili vzniku požáru na místě nehody a zamezili úniku provozních kapalin.

Foto: ilustrační/Ro­man Půta
Sdílet