Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rychlý příjezd hasičů zabránil velkým škodám

Dne 17. 5. 2009 ve 14:03 hod. byli hasiči informováni o požáru dílny v Hošťálkové. Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze Vsetína a Valašského Meziříčí s jednou cisternou a automobilovým žebříkem, kterou postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Hošťálkové, Jablůnky, Vsetína a Ratiboře.

Dne 17. 5. 2009 ve 14:03 hod. byli hasiči informováni o požáru dílny v Hošťálkové.

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze Vsetína a Valašského Meziříčí s jednou cisternou a automobilovým žebříkem, kterou postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Hošťálkové, Jablůnky, Vsetína a Ratiboře. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru části střechy stolařské dílny.

V době vzniku požáru byl celý dům s dílnami opuštěný. Po zpozorování kouře vycházejícího ze střechy se na místo seběhli místní občané a majitelé. Před příjezdem hasičů majitelé použili několik ručních hasicích přístrojů, ale k plamenům pod střechou se nedostali.

Z řady telefonátů na tísňové linky byla potvrzena rozsáhlost požáru, a proto operační důstojník na místo vyslal jednotky hasičů i ze II. stupně požárního poplachu, včetně výškové techniky.

Z hasičů dorazila jako první místní jednotka dobrovolných hasičů, následovaná profesionály ze Vsetína. Okamžitě byly nataženy tři proudy vody a začal intenzivní boj s plameny. Prioritou hasičů bylo zabránit dalšímu rozšíření požáru na celou střechu a prostupu plamenů do dílen stolárny.

Účinným a přesným hašením se podařilo požár lokalizovat asi po dvaceti minutách zásahu. Celková likvidace byla hlášena za další půlhodinu. Při hašení se hasiči snažili používat jen nejnutnější množství vody, pro ochranu vnitřních částí domu a vybavení dílen.

Část střechy museli hasiči odkrýt a dohasit skrytá ohniska požáru v trámech. Část stropu nad sušičkou dřeva se propadla. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Dohlídku nad místem požáru zajistila místní jednotka dobrovolných hasičů.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet