Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Čelní střet dvou osobních vozidel na Kladensku

V sobotu 16. května 2009 v 17:47 hodin byla na tísňovou linku HZS Středočeského kraje ohlášena vážná dopravní nehoda dvou osobních vozidel mezi obcemi Buštěhrad a Lidice na Kladensku. Dle oznamovatele mělo jedno z vozidel hořet.

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje vyslalo na místo mimořádné události jednotku profesionálních hasičů ze stanice Kladno s cisternou a vyšetřovatelem požárů. Vzhledem k tomu, že dle oznamovatele mělo být jedno z vozidel zasaženo požárem, vyslalo operační středisko posilovou jednotku dobrovolných hasičů ze Hřebče s jednou cisternou. Dále na místo události byly povolány tři sanitní vozy a vrtulník záchranné služby.

Po příjezdu hasičů na místo události v 17:59 hodin bylo zjištěno, že došlo k čelnímu střetu dvou osobních vozidel značky Nissan Primera a Volswagen Passat. Vyteklá chladící kapalina způsobila zakouření z motorového prostoru u jednoho z vozidel. Při nehodě bylo zraněno celkem pět osob. Nejvážnější zranění utrpěl řidič Nissanu, který byl zaklíněn uvnitř havarovaného vozidla. Zbylé osoby byly vyproštěny před příjezdem hasičů.

Hasiči pomocí hydraulického rozpínáku a řetězů odtrhli volant s palubkou a řidiče Nissanu vyprostili. Po celou dobu vyprošťování byl uvnitř havarovaného vozidla zasahující příslušník, který poskytoval těžce zraněnému řidiči první pomoc.

Po vyproštění byl zraněný řidič transportován vrtulníkem záchranné služby do štřešovické nemocnice v Praze s poraněním hlavy, hrudníku a končetin. Hasiči společně se záchranáři poskytli ostatním zraněným osobám přednemocniční pomoc. Záchranáři pak osoby s lehčím zraněním převezli do kladenské nemocnice.

Zásahová jednotka hasičů provedla na obou vozidlech odpojení akumulátorů a vyteklé provozní kapaliny posypala sorbčním prostředkem. Místo nehody bylo předáno Policii ČR a v 19:47 hodin se jednotka hasičů vrátila zpět na základnu.

Foto a video: por. Bc. Tomáš Nocar

Lukáš Vejvar
Oddělení ZPP Kladno



-swo-

Sdílet