Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Poplach ve Škroupově ulici vyvolaly výpary z pece

Štiplavý zápach vyděsil dnes krátce před polednem obsluhu výměníkové stanice ve Škroupově ulici v Plzni. Na místo proto vyjeli pracovníci plynáren, hasiči a specialisté z chemické laboratoře v Třemošné.

V pondělí 18. května 2009 v 11.42 hodin byl na operační středisko ohlášen štiplavý zápach neznámé látky ve sklepním prostoru budovy číslo 11 ve Škroupově ulici v Plzni. Na místě události už zasahovali pracovníci plynáren, kteří vyloučili, že by se jednalo o metan.

Ilustrační foto - skutečnosti, uvedené na snímku, nemusejí ani vzdáleně připomínat skutečnost

Chemici po přeměření hodnot a nalezení zdroje zápachu zjistili, že se jedná o únik organických látek z keramické pece. Evakuace objektu proto nebyla nutná.

Hasiči začali ihned pomocí přetlakové ventilace sklepní prostory odvětrávat a hledali zdroj zápachu. Protože nebylo okamžitě možné určit, o jakou se jedná látku a měření ukázalo minimální meze výbušnosti, byly zasahující jednotky připraveny na případnou evakuaci asi stovky lidí v budově.K evakuaci osob ale nebylo potřeba přistoupit.

Na místo byla povolána výjezdová skupina laboratoře z Třemošné, která zajistila odběr a analýzu vzorků. Ve 13.20 bylo potvrzeno, že se jedná o organické výpary (CO a CO2) z pece na vypalování keramiky, kterou při výuce používají studenti Integrované střední školy živnostenské sídlící v sousední budově. Výpary se dostaly do potrubí, které ústí do okolních domů.

Hasiči odvětráním pomocí přetlakové ventilace naředili koncentraci plynů a poté provedli monitoring přilehlých budov a také budovy Krajského úřadu Plzeňského kraje. Akutní ohrožení života nehrozilo, proto nebyla nutná evakuace.

Na místo byl povolán také Státní požární dozor, aby u provozovatele ověřil správnou obsluhu a používání keramické pece.

Info: HZS Plzeňského kraje

-kow-

Sdílet