Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár dřevěné chaty na hranici pozemků ve zlínských Malenovicích poškodil i sousední rodinný dům

Hlášení o hořící chatě na ulici Bezručova v Malenovicích, lokalita Horní Mlýn, přijali hasiči 25. listopadu 2017 v 14:12 hodin.

Operační důstojník krajského operačního a informačního střediska vyhlásil požární poplach jednotkám profesionálních hasičů z centrální požární stanice Zlín a požární stanice Otrokovice, a dále jednotkám dobrovolných hasičů Zlín-Prštné a Malenovice. Hasiči vyjeli dohromady s čtyřmi cisternovými stříkačkami a jedním dopravním automobilem.

V době příjezdu hasičů byla celá dřevěná chata v plamenech. Hořící chata byla postavena v těsné blízkosti rodinného domu. Hrozilo, že se požár do domu rozšíří. Hasiči rychle zřídili dva útočné proudy C a jeden vysokotlaký proud vody, kterými hasili chatu a zároveň ochlazovali konstrukce domu.

Hasební zásah byl prováděn v dýchacích přístrojích. Za necelou hodinu byl požár uhašen. Hasiči povedli s termokamerou kontrolu teplot stavebních konstrukcí rodinného domu. Nenalezli žádná skrytá ohniska hoření.

Hasiči spolumajitelce rodinného domu poskytli posttraumatickou pomoc, protože byla z požáru v šoku. Majitele chaty, který utrpěl popáleninu na předloktí, odvezli zdravotníci k dalšímu ošetření do nemocnice.

Na místo požáru se dostavila Policie České republiky a vyšetřovatel hasičů.

26. 11. 2017, 9:45 hodin

Vyšetřovatel hasičů zadokumentoval poškození sousedního rodinného domu. Oheň na domě poškodil dodatečné zateplení obvodových stěn, plastová okna a vnitřní vybavení v koupelně. Vyšetřovatel dále ohledal prostory zničené dřevěné chatky a vnitřní vybavení.

Majitel chaty se za hodinu vrátil z nemocnice na místo požáru a upřesnil vyšetřovateli rozmístění vnitřního vybavení chaty.

Bylo vyloučeno úmyslné zapálení chaty. Příčina požáru zůstává v šetření hasičů.

Škoda způsobená požárem byla u chaty určena v předběžné výši 50 000 korun.

V rodinném domě byla škoda určena v předběžné výši 200 000 korun.

Rychlým zásahem hasičů byly uchráněny materiální hodnoty v předběžné výši 2 000 000 korun.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje
Sdílet