Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár podkroví a části střechy rodinného domu v Jablůnce

Dne 19. 5. 2009 v 05:13 hod. byli hasiči informováni o požáru domu v Jablůnce. Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů ze Vsetína a Valašského Meziříčí se dvěma cisternami a velitelským vozem, které posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Jablůnky a Bystřičky.

Dne 19. 5. 2009 v 05:13 hod. byli hasiči informováni o požáru domu v Jablůnce.

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů ze Vsetína a Valašského Meziříčí se dvěma cisternami a velitelským vozem, které posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Jablůnky a Bystřičky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru podkrovní části rodinného domu v Jablůnce.

V době vzniku požáru byli majitelé doma. Uslyšeli podivnou ránu během ranní bouřky a při prohlídce domu zjistili požár pod střechou. V tu chvíli už požár hlásili na tísňovou linku jejich sousedé, který si nad ránem všimli stoupajícího kouře ze střechy domu.

Jeden ze sousedů také okamžitě informoval majitele a pomohl mu požár hasit jeho jedním práškovým hasicím přístrojem. Proti skrytému požáru pod střechou to však nebylo dostatečně účinné.

Hasiči byli na místě do deseti minut od nahlášení požáru a okamžitě šli na průzkum. Velitel zásahu z místa potvrdil, že se jedná o požár v podkroví rodinného domu, který zasáhl prostor pod samotnou střechou. Na místo musela vyjet také četa pracovníků energetické společnosti, která odpojila proud k vedení kolem střechy domu.

Hasiči museli část střešní plechové krytiny odstranit, aby se dostali ke skrytým ohniskům požáru. Jen tak bylo možné začít účinně hasit a zabránit dalšímu případnému rozšíření plamenů. K důkladnému průzkumu skrytých částí střechy si nechal velitel přivézt termokameru z Valašského Meziříčí.

Pomocí termokamery byly prozkoumány jednotlivé části podkroví, vyhledána problémová místa a ložiska hrozících požárů byla dohašena. Celkové hasební a likvidační práce zabraly profesionálním i dobrovolným hasičům téměř dvě hodiny. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet