Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V České Lípě unikla kyselina, hasiči cestou k zásahu bourali

Dnes v 8:50 hod. byl na operační středisko HZS Libereckého kraje ohlášen únik kyseliny dusičné ze zásobníku v areálu bývalé mlékárny v ulici Česká v České Lípě.

Dnes v 8:50 hod. byl na operační středisko HZS Libereckého kraje ohlášen únik kyseliny dusičné ze zásobníku v areálu bývalé mlékárny v ulici Česká v České Lípě. Operační důstojník na místo vyslal profesionální jednotku hasičů z České Lípy spolu s dobrovolnými kolegy z České Lípy, Nového Boru a Kamenického Šenova.

Při jízdě k zásahu se cisternový vůz zn. Iveco HZS Libereckého kraje, který jel se zapnutým výstražným světelným i zvukovým zařízením, střetl na křižovatce ulic Svárovská a Mimoňská se služebním vozem Policie ČR. Při střetu byli zraněni dva policisté. Řidiče, který zůstal zaklíněný ve voze, hasiči vyprostili. Oba policisté byli odvezeni k ošetření do nemocnice.

Hasiči nalezli ve čtvrt na deset v areálu bývalé mlékárny prasklý ventil zásobníku kyseliny dusičné, která vytékala do místní kanalizace. Protože nebylo možné zásobník uzavřít, vyteklo téměř 900 litrů kyseliny. Hasiči na místě začali skrápět kyselý mrak par kyseliny dusičné, aby se nerozšířil do okolí. Momentálně uniklou kyselinu ředí vodou, odsávají vzniklé páry a odčerpávají kyselinu naředěnou vodou z jímky, kde zůstává zachycena. Podle zatím dostupných informací nedošlo k rozšíření kyseliny do dalších částí kanalizace a nikdo nebyl zraněn. Na místě jsou také pracovníci Povodí Ohře, odboru životního prostředí města Česká Lípa, Severočeských vodovodů a kanalizací a Policie ČR.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí HZS Libereckého kraje

Ilustrační foto - skutečnosti, uvedené na snímku, nemusejí ani vzdáleně připomínat skutečnost

-kow-

Sdílet