Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana osoby z anténního stožáru prověřila činnost lezců liberecké stanice

Ve čtvrtek 23. listopadu 2017 po poledni se stanicí Liberec rozezněl poplach pro lezeckou skupinu profesionálních hasičů. Ti byli vysláni Krajským operačním a informačním střediskem HZS Libereckého kraje k záchraně zraněné osoby z nedalekého anténního stožáru.

Už z nahlášené adresy bylo patrné, že se jedná pravděpodobně o prověřovací cvičení, protože stožár se nacházel na střeše liberecké stanice.

Hasiči po svém příjezdu navázali kontakt se zraněným, který na jejich komunikaci reagoval s tím, že se nemůže postavit, protože si asi zvrtnul kotník. Velitel zásahu vyslal ke zraněnému dva lezce, kteří zjistili rozsah jeho poranění, zajistili zraněnému tepelný komfort a předlékařskou první pomoc.

Na základě průzkumu místa zásahu a vyhodnocení situace zvolili pro záchranu uvízlého anténního technika evakuační trojúhelník. Metodou tzv. traverzu za využití konstrukce stožáru a tažného zařízení u zásahového automobilu zraněného spustili na pevnou zem. Odtud ho metodickým způsobem předali zdravotníkům.

U cvičení byli hasiči kontrolováni rozhodčími, kteří na konci provedli krátký rozbor zásahu z hlediska taktiky, poskytnutí předlékařské pomoci a postupu při zásahu ve stanovené nebezpečné zóně. Celkové hodnocení cvičení bylo kladné, ať už přístupem zasahujících, splněním časových limitů při výjezdu, tak i činností na místě události.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet