Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vedoucí přípravek malých hasičů ve Středočeském kraji převzali ocenění od hejtmanky

Vedoucí přípravek malých hasičů si 28. listopadu 2017 na Krajském úřadu Středočeského kraje převzali z rukou středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové a radního pro oblast bezpečnosti a ICT Roberta Bezděka (oba Ano 2011) ocenění za svou činnost s dětmi a dorostem.

Hasiči se starají o mládež, která je rozdělena do kategorií přípravka (3–5 let), mladší a starší žáci a od 15 – 18 let dorost. Přípravka je nejvíce náročná, protože práce s tak malými děti není jednoduchá.

Nejen proto si naše uznání vedoucí, kteří malé hasiče učí hasičským dovednostem, zaslouží,

uvedla hejtmanka po slavnostní akci, na které celkem 18 zástupců středočeských hasičů obdrželo diplomy a pamětní medaili Středočeského kra­je.

Přípravka probíhá formou volnočasových aktivit, jako jsou výlety, besedy a samozřejmě preventivně-výchovná činnost. Vedoucí se může rozhodnout, zda se s těmi nejmenšími bude věnovat sportovním disciplínám připravujícím „hasičata“ na hru Plamen, nebo speciálním cvičením, či zda se budou věnovat přípravě nejrůznějších ukázek zásahové činnosti.

Ve Středočeském kraji najdeme obě varianty. Pracují tu téměř čtyři stovky dětí ve věku 3 – 5 let. Již dvakrát se přípravka Středočeského kraje sešla na sportovním setkání, kde děti plnily disciplíny tzv. Plamínku. Jedná se o disciplíny hry Plamen upravené pro ty nejmenší závodníky.

Hasiči učí děti a mládež, jakým způsobem reagovat v situacích, v nichž si mnohdy ani dospělí nevědí rady. Učí se chování v mimořádných situacích, tedy kam volat a jak se chovat. Získávají také poznatky z oblasti prevence.

Chce to trpělivost a znalosti z oboru i z práce s těmi nejmenšími. Jsem rád, že jsme mohli lidem, kteří svůj čas a energii věnují snaze vychovat z dětí a mládeže pořádné hasiče, dnes poděkovat,

uzavřel radní Bezděk, který se společně s hejtmankou zúčastnil v září setkání přípravek Středočeského kraje v Sedlčanech.

Sdílet