Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

20.000. návštěvník Hasičského muzea města Ostravy v Ostravě-Přívoze

Přišel do muzea dnes odpoledne (ve středu 20. 5. 2009). Je jím Arnošt Karas z Moravské Ostravy (85 let), dlouholetý příznivec hasičů dobrovolných i profesionálních. Do muzea přišel popáté a byl z ocenění zaskočen jen lehce.

Přišel do muzea dnes odpoledne (ve středu 20. 5. 2009). Je jím Arnošt Karas z Moravské Ostravy (85 let), dlouholetý příznivec hasičů dobrovolných i profesionálních. Do muzea přišel popáté a byl z ocenění zaskočen jen lehce. Chtěl, aby bylo všem jasné, že jeho příchod nebyl předem domluvený. Nejvíce se mu na muzeu líbí atmosféra, která zde panuje, a zasvěcený, a přitom přátelský přístup obou průvodců, zkušených hasičů.

Hasičské muzeum města Ostravy bylo otevřeno v květnu 2005 na svátek sv. Floriana. V premiérové „neúplné“ sezoně roku 2005 jej navštívilo přes 2000 lidí, o rok později dvojnásobek (4000), za rok 2007 to bylo již přes 5000 malých i velkých zájemců o hasičskou historii a loni téměř 8000 návštěvníků. Od ledna do května 2009 sem přišlo asi 1500 návštěvníků. Jejich počet se podle mých odhadů viditelně zvýší v závěru července, kdy Ostrava hostí hasičskou olympiádu, což znamená minimálně 3000 sportovců, trenérů, rozhodčích a dalších delegátů z 26 zemí světa . Nepočítám fanoušky požárního sportu.

Stoupající zájem o Hasičské muzeum je dán hlavně tím, že muzeum je i přes skromné prostředky na reklamu přece jenom známější a jeho obliba pomalu, ale jistě roste. Někteří nadšenci z řad dospělých i dětí už muzeum navštívili několikrát. Desítky návštěvníků se přišly podívat v loňském roce na nový klenot muzea – historický hasičský vůz Tatra NW typ K z roku 1910, který do Ostravy zapůjčilo Technické muzeum Tatra Kopřivnice a který stojí na konci prohlídky vedle dvou koňských stříkaček. Krásný exponát bude stát v Přívoze minimálně do konce roku 2009.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-miw-

Sdílet