Úterý 21. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár mateřské školy ve Světlé pod Ještědem byl cvičný, hasiči zachraňovali děti i učitelku

V úterý 28. listopadu 2017 vyjely krátce po 10. hodině hasičské vozy do Mateřské školy ve Světlé pod Ještědem. Hasiči tady provedli naštěstí jen cvičný zásah požáru technické místnosti v mateřské škole.

Oheň byl zpozorován paní učitelkou, která ihned o situaci informovala ostatní personál. Požár byl oznámen na tísňovou linku a na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Liberce a dále dobrovolné jednotky hasičů ze Světlé pod Ještědem a Rozstání.

Po příjezdu na místo události začali hasiči s okamžitou evakuací 17 dětí na dvůr školky, kde byl přistaven evakuační autobus HZS LK, který posloužil v chladném počasí jako zázemí pro děti. Do péče si je zde převzali zdravotníci.

Uvnitř budovy zůstaly kvůli zakouření objektu uvězněny čtyři děti a dvě paní učitelky. Hasiči začali vyhledávání osob v dýchacích přístrojích. Po několika minutách byly uvězněné osoby nalezeny.

Dětem byly nasazeny vyváděcí masky, zajištěn jim byl tepelný komfort a postupně byly vyvedeny mimo nebezpečí. Paní učitelky byly z budovy evakuovány hned po předškolácích.

Bývá obtížné dětem vyváděcí masku nasadit. Pro děti je to stresová situace, nikdy podobnou masku na hlavě neměly. Hasiči proto přistoupí k dítěti a zcela v klidu jim vysvětlí, k čemu maska slouží, a vše jim názorně předvedou,

přibližuje úskalí takových zásahů tisková mluvčí HZS LK.

Podobná cvičení se v mateřských školách odehrávají často. Během letošního podzimu proběhla taktická cvičení zaměřená na likvidaci požáru v předškolních zařízeních, již ve všech okresech Libereckého kraje.

Pro hasiče je výcvik součástí odborné přípravy a pro děti je případný „ostrý zásah" méně stresující. Na mimořádné události se děti také připravují při pravidelných návštěvách hasičů z oddělení preventivně výchovné činnosti, kteří při besedách dětem vysvětlují, jak se chovat v případě požáru.

Sdílet