Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jeden člověk zemřel při nehodě autobusu u obce Ločenice na Českobudějovicku, zasahovalo šest jednotek

Vážná dopravní nehoda se stala dne 30. listopadu 2017 v dopoledních hodinách na silnici č. 172 za obcí Ločenice ve směru na Římov. Havaroval zde autobus, který sjel svojí zadní částí do příkopu.

Informaci o nehodě přijali hasiči na tísňovou linku v 8:21 hodin. Na místo vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému a vzlétnul vrtulník LZS. Hasiči k nehodě vyslali pět profesionálních jednotek, a to ze stanic České Budějovice, Suché Vrbné, Trhové Sviny, Český Krumlov a Kaplice.

Hasiči kromě základní výjezdové techniky k nehodě povolali také evakuační autobus, aktivování byli členové posttraumatického týmu. Dále byla svolána jednotka SDH obce Velešín.

Po průzkumu na místě nehody podal velitel zásahu zprávu, že v havarovaném autobusu cestovalo kromě řidiče 13 osob. Jedna osoba nehodu nepřežila, zdravotníci ZZS vrtulníkem a sanitkami do nemocnic transportovali 11 zraněných.

Zasahující hasiči museli zraněné z autobusu vyprošťovat. Následně je po stabilizaci a ošetření zdravotníky pomáhali transportovat do sanitek a vrtulníku.

Souběžně provedli nezbytné zajištění místa nehody a zabezpečení autobusu proti případnému požáru a úniku provozních kapalin.

Silnice byla v místě nehody policisty zcela uzavřena.

Policisté na místě předběžně zjistili, že řidič autobusu pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu, povaze vozovky a panujícím meteorologickým podmínkám. Autobus dostal v levotočivé zatáčce smyk, vjel do příkopu a zadní částí narazil do vzrostlého stromu.

Silnice byla do 12:15 uzavřena. Případ policisté vyšetřují jako podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

Na havarovaném autobuse byla předběžně stanovena škoda ve výši 2 000 000 korun.

Jiří Matzner, Policie ČR

Sdílet