Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na hradě Bouzov hasiči trénovali zásah při požáru v Rytířském sále

Hasiči se znovu vrátili na hrad Bouzov do Rytířského sálu. Tentokrát ne kvůli slavnostnímu předávání medailí, ale kvůli fiktivnímu požáru, který vznikl přímo v Rytířském sále. To bylo hlavní téma cvičení, které proběhlo ve čtvrtek 30. listopadu 2017 od 9:00 hodin na hradě Bouzov.

Průvodce hradu zjistil při prohlídce požár v Rytířském sále. Požár ohlásil na tísňovou linku 150 a o situaci informoval kastelánku hradu. Následovala evakuace skupiny návštěvníků ze zakouřeného Rytířského sálu.

Kastelánka vyrozuměla členy požární hlídky a zajistila vypnutí elektrické energie. Souběžně bylo nutné zajistit a zorganizovat evakuaci celého hradu.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Litovle a dobrovolní hasiči z Bouzova, Loštic a Slavětína. Po příjezdu jednotek hasičů na místo události obdržel velitel zásahu informace o situaci a probíhající evakuaci.

Hasiči průzkumem zjistili, že uvnitř Rytířského sálu už nikdo není a nadále pokračuje evakuace osob z celého hradu. Současně s tím hasiči natáhli dopravní a útočné vedení a zahájili hasební práce. Po konzultaci s kastelánkou hradu začala evakuace vybraných cenných předmětů kulturní povahy.

Asi za hodinu po příjezdu se hasičů požár podařilo zlikvidovat. Celá akce proběhla ve spolupráci s pracovníky hradu tak, aby nenarušila běžný provoz hradu.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet