Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve Strážově mají nový vůz, v garáži parkuje Mercedes-Benz Sprinter

Integrovaný regionální operační program poskytl v letech 2016 a 2017 jednotkám požární ochrany po celé České republice finanční prostředky na zakoupení dopravních automobilů pro evakuaci a nouzové zásobování a cisternové automobilové stříkačky. Nejinak tomu bylo i na Klatovsku, kde se vytouženého automobilu dočkali například ve Strážově.

Starosta města i členové požární jednotky odvedli pečlivou práci při přípravě technických podmínek pro nákup vozidla k evakuaci a nouzovému zásobování. Přání Strážova nakonec naplnil automobil Mercedes Benz Sprinter.

Vůz za 1 569 987 korun včetně DPH dodala hasičům společnost Požární bezpečnost s.r.o.

U dveří řidiče je zásuvka Rettbox pro konzervaci a dobíjení akumulátorů. Kabina je vybavena analogovou radiostanicí Motorola DM 4600e VHF.

Va požární světlomety s magnetickým uchycením disponují světelným tokem 1 300 lumenů. Okolí automobilu osvětlují LED světla částečně zapuštěná do boků a zadní části účelové nástavby.

Všechny tři řady sedadel jsou orientovány ve směru jízdy. Topení je nezávislé na chodu motoru a jízdě.

Dva dobíjecí úchyty jsou určeny pro ruční radiostanice, další dva pro LED svítilny Survivor.

Zavazadlový prostor je přístupný zezadu a má čtyři kotvící body s tažnou silou 3 kN.

Součástí dodávky byl také přívěs o užitečné hmotnosti 500 kg a ložnou plochou o rozměrech 2 000 × 1 100 mm. Nechybí krycí plachta.

Území, na kterém zasahuje naše jednotka požární ochrany, je v oblasti postižené intenzivními sněhovými srážkami, kde se setkáváme více než 40 dnů v roce s novým sněhem.

Průměrná roční teplota se v některých okolních obcích pohybuje kolem 4 °C. Starý dopravní automobil, se kterým jednotka zasahovala, byl již nebezpečný pro členy posádky a nelze jej ani porovnávat s vozidly dnešní kvality.

uvedl Josef Rousek, starosta města Strážova.

Jednotka SDH Strážov je jednou z největších na Klatovsku.

Další dotace z Integrovaného regionálního operačního programu na hasičskou techniku se v podobném rozsahu již neplánují, každý rok je ale možné využít dotace na techniku i opravu hasičské zbrojnice poskytované Hasičským záchranným sborem České republiky,

doplnila Sandra Hofmannová, projektová manažerka společnosti G-PROJECT, s.r.o., která administrovala zmiňovaný projekt.

Sdílet