Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprostili koně ze studny v Albrechticích na Bruntálsku

Na záchranu koně, který spadl do studny, vyrazily jednotky profesionálních hasičů spolu s dobrovolnými kolegy do obce Město Albrechtice v okrese Bruntál.

Operační středisko hasičů bylo o události v obci Město Albrechtice informováno krátce před půl sedmou ráno. Na místo události byly ihned vyslány jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Krnov s jedním zásahovým automobilem a dále stanice Ostrava – Přívoz se speciálním technickým automobilem vybaveným prostředky pro záchranu zvířat a vyprošťovací automobil ze stanice Bruntál. Spolu s jednotkami HZS MSK byli na místo vysláni i kolegové z jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Město Albrechtice.

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že došlo k pádu koně do 4 metry hluboké studny o rozměrech 3 × 3 metry, ve které bylo přibližně 60cm vody a kůň nebyl schopen se sám z této pasti dostat. Hasiči proto ihned zahájili odčerpávání vody ze studny a přikryli koně dekou tak, aby zabránili prochladnutí uvězněného zvířete. Hasiči dále zajistili ke koni přístup jeho majitelky pomocí žebříku, která po celou dobu zásahu koně uklidňovala. U zásahu asistovala i přítomná veterinární lékařka, která před vyproštěním koně podala zvířeti uklidňující léky. Následně bylo zahájeno vyproštění uvězněného zvířete pomocí speciální sítě Equivet, kterou na místo události dovezl speciální technický automobil ze stanice Ostrava – Přívoz.

Speciální síť Equiet je určena na záchranu koní, skotu a dalších velkých zvířat ze studní, výkopů či bahna, která byla pořízena z finančních prostředků města Ostravy.

Pro vyprošťovací automobil ze stanice Bruntál již bylo vysvobození koně, zavěšeného do speciální sítě, pomocí svého silného ramene lehkou záležitosti. 
Po úspěšné záchranné akci měl kůň pouze lehké odřeniny způsobené pádem. Po prohlednutí veterinářky si zvíře mohla majitelka odvézt zpět do stáje.

Lukáš Popp
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet