Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šest jednotek hasičů zasahuje u požáru plynové kotelny panelového domu na Sídlišti Sever v České Lípě

U požáru plynové kotelny panelového domu na Sídlišti Sever v České Lípě zasahuje v sobotu 2. 12. 2017 šest jednotek hasičů. Požár byl na operační středisko nahlášen ve 13:44 odpoledne.

S ohledem na informace o přítomnosti většího množství osob byly na místo okamžitě vyslány síly a prostředky II. stupně požárního poplachu, včetně výškové techniky.

Po příjezdu na místo zásahu a provedeném průzkumu byly ihned zahájeny hasební práce a evakuace osob ze dvou vchodů panelového domu. Evakuováno je 42 osob, nikdo není zraněn.

Hasiči okamžitě uzavřeli hlavní plynový uzávěr, povolali na místo speciální jednotku plynařů a v tuto chvíli vyvádějí obyvatele domu ve vyváděcích maskách. Tyto masky brání evakuovaným osobám nadýchat se škodlivin.

Velitel zásahu na místo povolal evakuační autobus ze stanice Jablonec nad Nisou, který obyvatelům zasaženého domu poslouží jako zázemí po nezbytně dlouhou dobu.

02.12.2017 19:00

Na místě události stále zůstává jednotka profesionálních hasičů z České Lípy. V kotelně panelového domu byl požárem poškozen plynový kotel a tepelné čerpadlo. Hasiči zaznamenali v místnosti únik čpavkové vody.

Koncentrace nebezpečné látky je stále velice vysoká, a proto se během dnešního večera obyvatelé postižené oblasti do svých bytů nemohou vrátit.

Hasiči požádali o pomoc technika, který se specializuje na tepelná čerpadla. Ten bude na opravě pracovat během celé sobotní noci.

Ve spolupráci s městem Česká Lípa poskytli příslušníci všem evakuovaným možnost náhradního ubytování. Do této chvíle možnosti využilo šest osob.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet