Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení prověřilo zásah v bance

Zásah u požáru a činnost požárních jednotek při záchranných a likvidačních pracích byly cílem dnešního prověřovacího cvičení v České národní bance v Brně.

Zásah u požáru a činnost požárních jednotek při záchranných a likvidačních pracích byly cílem dnešního prověřovacího cvičení v České národní bance v Brně.

Modelovou nebezpečnou situaci vyvolal požár osobního auta, které od technické závady na elektroinstalaci začalo hořet v podzemních garážích banky. Oheň se rozšířil na další vozidlo a do okolí hořících aut, silné zakouření začalo prostupovat do nadzemních podlaží budovy.

Požární poplach v budově banky v Sukově a Rooseveltově ulici v centru města byl vyhlášen v 9.30 hodin. Pracovníci banky po spuštění výstražného akustického signálu zavolali hasiče a opustili budovu. Krajské operační a informační středisko HZS na místo vyslalo dvě jednotky hasičů ze stanic v Lidické a Bauerově ulici. Hasiči vyjeli se šesti zásahovými vozidly včetně velitelského automobilu a protiplynového vozidla s dýchací technikou. Hasiči zasahovali ze Sukovy ulice, z níž je vjezd do podzemních garáží. Ulici pro účinný zásah požárních jednotek uzavřeli policisté.

Do podzemní garáže a dalších prostor ohrožených případným hoření hasiči cvičně natáhli hadice a byli připraveni k hašení hořících vozidel a zařízení garáže. Dvě družstva hasičů v dýchacích přístrojích ve spolupráci s pracovníky ostrahy současně prozkoumala podzemní i nadzemní prostory budovy pro případ, že by při evakuaci někteří zaměstnanci banky nestihli odejít z pracoviště a ohrožoval by je kouř. Při průzkumu hasiči v budově nikoho nenašli. Po 37 minutách bylo cvičení ukončeno a hasiči prostor zásahu předali pracovníkům banky. Na místě zasahovalo celkem 25 hasičů.

Cvičení prověřilo možnosti dojezdu jednotek hasičů i taktiku zásahu při skutečném požáru. K účinném zásahu k likvidaci případného požáru se hasiči také seznámili s prostorami banky a provozem objektu. Dějištěm cvičení, které se uskutečnilo za reálného provozu banky, bylo z bezpečnostních důvodů tzv. nepeněžní pracoviště brněnské pobočky České národní banky. Peněžní pracoviště cvičení částečně zasáhlo v okamžiku, kdy v průběhu zásahu hasičů k bance dorazila dvě pancéřovaná vozidla přivážející v doprovodu policistů finanční hotovost. Vozidla zastavila v ústí Dvořákovy ulice, ozbrojení policisté před nimi vytvořili kordon a transport střežili do doby, než hasiči ukončili zásah a uvolnili vjezd do budovy.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

-kow-

Sdílet