Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Špindlerově Mlýně hořela horská chata

K požáru horské chaty vyjeli včera 21. května 2009 odpoledne hasiči do Špindlerova Mlýna na Trutnovsku. Horská chaty byla v rekonstrukci a nebyla v provozu. Hmotná škoda na objektu byla předběžně odhadnuta na 3 miliony korun, uchráněné hodnoty dosahují výše 13 milionů korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena ve 14:03 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Vrchlabí, dobrovolní hasiči z Vrchlabí – Podhůří, Špindlerova Mlýna, Dolní Branné a Dolní Kalné. Požár vypukl na střeše a rozšířil se i do půdního prostoru chaty. Hasiči museli na několika místech odkrýt plechovou střechu, aby se dostali k hořícím místům přímo pod střechou a v půdním prostoru.

Požár zničil celou střechu, poničil krovy a část třetího nadzemního podlaží. Na střeše hasiči našli dvě propanbutanové lahve, které snesli na zem a ochladili. Vyhořelá desetikilogramová propanbutanová lahev se našla i v půdním prostoru. I tu hasiči vynesli ven. Požár se podařilo lokalizovat v 16:21 hodin. Po uhašení hasiči rozebrali střechu a dohasili ohniska. Požár se podařilo zlikvidovat v 18:45 hodin.

Šetřením na místě bylo zjištěno, že požár s největší pravděpodobností způsobili svou nedbalostí dělníci, kteří opravovali chatu. Na plechové střeše strhávali pomocí propanbutanového hořáku lepenkové záplaty. Požár vypukl zhruba půl hodiny poté, co s prací skončili a odešli.

Přidáno foto

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje


-swo-

Sdílet