Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na lanovce u propasti Macocha se zasekli cestující, cvičení prověřilo jihomoravské hasiče

Na lanové dráze u propasti Macocha dne 4. prosince 2017 dopoledne nacvičovali jihomoravští hasiči záchranu osob ze zaseknuté kabiny. Podobné výcviky probíhají ve spolupráci s provozovatelem lanovky na Macoše každoročně.

Výcviku se účastnily dvě desítky hasičů-lezců z Blanska a Brna. K záchraně osob byl zvolen přístup hasičů ke kabině po ocelovém laně. Letošního výcviku se tedy neúčastnil policejní vrtulník, který může být v obdobných případech také nasazen.

Na lanové dráze u Macochy jsme zatím nemuseli reálně zasahovat. Nicméně máme ověřeno, že jsme schopni naplnit dvouhodinový časový limit, který ukládá zákon k záchraně osob z lanové dráhy.

Podle zkušeností z předchozích výcviků dokáží hasiči všechny cestující dostat z lanovky a transportovat je mimo prostor pod lanovou dráhou do jedné hodiny a čtyřiceti minut.

Kromě samotné záchrany cestujících z kabiny je potřeba věnovat pozornost také transportu osob v náročném terénu pod lanovkou. Za tímto účel hasiči nachystali zajištěnou lanovou cestu.

Sdílet