Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová technika zvýší bezpečnost a zlepší výcvik, jihočeským dobrovolným hasičům ji daroval ČEZ

Techniku za 1,6 milionu korun získali díky společnosti ČEZ dobrovolní hasiči ze všech sedmi jihočeských okresů. Nové motorové stříkačky budou sloužit především k výcviku mladých hasičů. V mimořádných případech ji hasiči využijí i k likvidaci požárů nebo následků povodní.

Sedm speciálních stříkaček Tohatsu včetně příslušenství si z Temelína odvezli zástupci jihočeských dobrovolných hasičů. Využití najdou při mimořádných událostech, ale i při výcviku.

Na dětských postupových soutěžích na nich budou cvičit všechny kolektivy mladých hasičů, které se probojují do okresního a krajského kola soutěže Plamen.

Je to velice milý dárek pro více než pět tisíc mladých jihočeských hasičů, který navíc přišel v době, kdy si soutěž připomíná 45. výročí,

uvedl Jiří Žižka, starosta Jihočeské části Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Jednu ze sedmi stříkaček, které dokáží dát za minutu až 1850 litrů vody, si odvezli dobrovolní hasiči z Jindřichohra­decka.

Je velmi důležité, když děti vidí, že se do hasičů takto investuje a pořizuje se nová technika. Je to pro ně dobrá motivace přijít k hasičům, něco se zde naučit a pak lidem pomáhat,

poukázal na další přínos nové techniky Milan Garhofer, z jindřichohra­deckého hasičského okresu.


ČEZ se posílení bezpečnosti v krajích, kde provozuje své jaderné elektrárny, věnuje dlouhodobě. Například letos do této oblasti putovaly od energetiků tři milióny korun. Vedle profesionálů z IZS získávají prostředky také dobrovolní hasiči.

Hasiči jsou složkou, která je schopna rychle a účinně pomáhat při krizových situacích. Přesvědčili jsme se o tom znovu například při záplavách v roce 2013. Pro úspěšný zásah je důležitá kvalitní výbava a umění s ní dobře zacházet.

A co se člověk v mládí naučí, později jako když najdou. Proto jsou mládežnické soutěže velmi prospěšné,

konstatoval Roman Havlín, ředitel bezpečnosti jaderných elektráren.

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ
Sdílet