Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mladí hasiči z Ostravy-Hošťálkovic balili dárkové krabice pro chudé děti

Knížky, hračky, plyšáky, autíčka, hry, puzzle, omalovánky, pastelky, kosmetiku i oblečení balili mladí dobrovolní hasiči z Ostravy-Hošťálkovic do dárkových „krabic od bot“ v rámci stejnojmenného charitativního projektu, do něhož se premiérově zapojili.

Během dvou podvečerů donesli na místní hasičskou zbrojnici a naplnili na 60 krabic, určených pro děti z chudších rodin v České republice.

Prázdné krabice od bot či podobných velikostí naplnily děti dárky podle vlastního uvážení (i doporučení dospělých hasičů) pro obdarovávané ve věku do 0 do 17 let a obalili pěkným papírem.

Na každou dárkovou krabici zvenku připevňovali štítky s předpokládaným věkem a pohlavím dítěte, pro které má být určena, včetně popisu obsahu.

Vedoucí hošťálkovického hasičského kroužku, který se schází v místní hasičské zbrojnici nedaleko známé televizní věže, tento týden odvezou krabice na nejbližší oficiální sběrné místo do Ostravy-Poruby, které je ve Wichterlově gymnáziu v ulici Čs. Exilu 669.

Předvánoční akci „Krabice od bot“, která má za cíl potěšit děti z chudších rodin v celé České republice, organizuje již pošesté Diakonie Církve českobratrské evangelické (ČCE). Sběr se letos koná od 13. listopadu do 8. prosince.

Ze sběrných míst organizátoři zajistí převoz krabic před Vánocemi do předem vytipovaných míst, kde místní instituce vymyslí vhodný způsob jejich předání, například při vánočním večírku v kostele, faře, klubu či jiném místě setkávání. Někde půjde přímo o tzv. sociálně vyloučené lokality, jinde bude distribuce mířit k chudším rodinám, které žijí mezi ostatními.

Loni se do projektu zapojilo 47 sběrných míst, kam lidé donesli 9 923 dárků, a ty putovaly do 120 lokalit v celé České republice. Více informací i s adresami sběrným míst je na www.krabiceodbot.cz

Pro hošťálkovické mladé hasiče není balení dárkových krabic první „charitativní“ aktivitou. V minulých létech například sbírali víčka plastových lahví a vybité baterie pro Mateřskou školu a základní školu speciální Diakonie ČCE v Ostravě-Vítkovicích.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet