Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve skalách u Bernartic se hasiči snažili zachránit hrubosrstého jezevčíka, zalezl do zbouraného kamenolomu

V pondělí 4. prosince 2017 ráno vyjeli hasiči ze Staňkova mezi Bernartice a Vidice na Tachovsku zachránit psa, který při sobotním honu zalezl do zbouraného kamenolomu, kde zůstal uvězněn. Jedná se o hrubosrstého jezevčíka. Pes už třetí den strádá hladem a sužují ho nízké teploty na bodě mrazu.

Po příjezdu na místo zásahu velitel zásahu okamžitě pochopil, že na místě události sami nestačí a požádal tedy o vyslání dalších jednotek. Operační středisko vyhlásilo poplach i jednotkám na stanicích Domažlice a Plzeň Košutka i v obcích Horšovský Týn, Mířkov, Stráž a Vidice.

Hasiči od devíti hodin ráno se prokopávají kameny a štěrbinovou kamerou prohledávají spáry. Práce je to vyčerpávající nejen fyzicky, ale i psychicky, navíc ztížená mrazem i náročným terénem. Hasiči zkusili několik cest, bohužel všechny byly slepé. Motivací pro hasiče je, že psa občas zaslechnou. Bojovat o život psa budou hasiči i za tmy.

5. 12. 2017 07:30

Pražští hasiči s USAR týmem vyrazili na pomoc uvízlému psovi do Bernatic na Tachovsku. Na místě budou spolupracovat s kolegy z HZS Plzeňského kraje.

Tým disponuje speciální štěrbinovou kamerou a má zkušenosti při vyhledávání osob a zvířat v nepřístupných místech nebo závalech“, uvedl Martin Kavka, tiskový mluvčí HZS Praha.

5. 12. 2017 15:00

V úterý 5. prosince 2017 úderem sedmé hodiny ráno vyrazili mezi Bernartice a Vidice na Tachovsku pražští hasiči s USAR teamem, speciálním Vyhledávacím a záchranným odřadem (Urban Search and Rescue Team), a přivezli s sebou echolokátory.

Na místě již na ně čekaly jednotky HZS Domažlice, Plzeň Košutka a Tachov i jednotky SDH Bor a Hostouň.

Echolokátor je přístroj se šesti seismickými čidly, které jsou propojeny s vyhodnocovací jednotkou. Čidla velmi citlivě reagují na vibrace i zvuky, které se zeminou či sutinami šíří. Dokážou je zachytit, zesílit a podle největší odezvy dokážou oběť lokalizovat.

Od devíti hodin dopoledne hasiči pokračují v usilovném kopání. Během dne několikrát nasadili echolokátor.

Poslední velmi silnou odezvu hasiči zachytili na echolokátoru před třetí hodinou odpoledne. Hasiči mají určený směr a věří, že pejsek bude už brzo na svobodě.

5. 12. 2017 20:00

Od devíti hodin dopoledne hasiči pokračovali v usilovném kopání. Během dne několikrát nasadili echolokátor, díky kterému věděli, že pes žije. Velmi silnou odezvu hasiči zachytili na přístroji před třetí hodinou odpoledne.

Ta byla pro další postup stěžejní, navedla hasiče na správný směr. Za necelou hodinu a půl se hasiči dostali tak blízko, že psa zachytila štěrbinová kamera, a za dalších padesát minut je od sebe dělil ani ne půl metru.

Když už byli hasiči téměř na dosah, vystresovaný pes se schoval do sítě chodeb. Hasiči se prokopali až do míst, kde ho spatřili naposledy. Dál už ho nezachytila ani štěrbinová kamera, ani echolokátory.

Hasiči se prokopali do hloubky tří metrů. Dál už pokračovat nemohou s ohledem na neúměrné ohrožení jich samotných. Terén je velmi nestabilní a v případě pokračování hloubení hrozí sesunutí svahu.

Velitel zásahu se v 19:30 hodin, to znamená po 34,5 hodinách od nahlášení události na tísňovou linku, rozhodl zásah ukončit.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet