Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc hasičů u starého padajícího domu v Prasklicích

Dne 21. 5. 2009 ve 20:38 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po pádu části rodinného domu v Prasklicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k pádu části starého opuštěného rodinného domu v řadové zástavbě obce.

Počáteční hlášení na tísňovou linku oznamovalo, že došlo k pádu části štítové zdi a hrozí další zřícení střechy rodinného domu.

Hasiči průzkumem zjistili, že situace je skutečně vážná a dalším zřícením částí poškozeného objektu jsou ohroženy dva rodinné domy v těsné blízkosti. Velitel zásahu proto nařídil stržení poškozené střechy a některých dalších poškozených částí obvodových zdí.

Starý opuštěný dům byl poškozen stářím, vlivem počasí a hlavně vlhka. Většina objektu byla vystavěna z nepálených nebo starých cihel, které neskýtaly záruku stability a pevnosti domu.

O události byl informován starosta obce, který přijel na místo a pomáhal organizovat sanační práce. Z místního zemědělského družstva byl poskytnut pracovní stroj s hydraulickým ramenem a nakládací lžící.

Kolem poškozeného domu byla vyhrazena bezpečnostní zóna, kterou hlídali policisté. Na místo byli povoláni také pracovníci energetické společnosti, kteří museli odpojit elektrické vedení do domu.

Postupně byla stržena střecha na jedné části domu a sanační práce postupovaly až ke stržení popraskaných a poškozených obvodových zdí. Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Všechny nutné bezpečnostní práce byly ukončeny po dvou hodinách zásahu a místo bylo předáno zástupcům obce.

Celý poškozený dům je staticky narušen a o dalších opatřeních bude rozhodovat obec a vlastník domu. Vstup do blízkosti domu zůstává i nadále vyhrazen páskou.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet