Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení hasičů na opravovaném zámku v Holešově

Dne 22. 5. 2009 v 09:30 hod. bylo vyhlášeno taktické cvičení hasičů na zámku v Holešově. Cílem cvičení bylo seznámit hasiče s nově rekonstruovanými prostory zámku v Holešově, prověřit instalovanou požárně bezpečnostní ochranu historického objektu a koordinovat případný zásah při požáru nebo záchraně osob.

Simulovaný požár vznikl ve druhém nadzemním podlaží, a to ve společenském sále. Při rekonstrukčních pracích došlo k požáru, který se rozšířil po místnosti a v hustém kouři zůstala jedna z pracovnic zámku.

Elektronická požární signalizace zaznamenala nebezpečí a požární poplach byl vyslán na služebnu strážníků Městské policie Holešov. Požár také včas zpozoroval správce zámku, který povolal záchranáře na lince 150.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jedním zásahovým vozem, a to ve společném výjezdu s jednotkou sboru dobrovolných hasičů města Holešov. Z Bystřice pod Hostýnem přijela také další posilující jednotka profesionálních hasičů.

První výjezdový vůz dorazil k zámku už za minutu od výjezdu. Velitel zásahu dostal prvotní informace od správce, který mu upřesnil místo požáru. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do objektu, na evakuačních mapách se zorientovali v přehledu místností a ze schránky převzali klíče od automaticky zavíraných dveří.

Průzkumem byla ve společenském sále nalezena zaměstnankyně, které byla poskytnuta vyváděcí maska a byla odvedena do bezpečí. Nataženým vodním vedením se podařilo požár lokalizovat a uhasit.

Celému cvičení přihlížel velitel stanice hasičů Holešov a Bystřice pod Hostýnem, který sledoval dojezdové časy, taktiku postupu a záchranné práce. Zjištěné poznatky budou dále sloužit pro školení a výcvik hasičů.

Nově rekonstruovaný objekt se znovu stává středem zájmu hasičů, kteří se musí důkladně seznámit s jeho dispozicemi pro případný zásah. Všechny tři sloužící směny proto navštíví zámek a projdou si jednotlivé jeho části. Díky vstřícnosti a pochopení správce zámku byla navázána dobrá spolupráce.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet