Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči se tři dny seznamovali v Římě s civilní ochranou

Celkem tři příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a dva členové České asociace hasičských důstojníků (ČAHD) se zapojili od pondělí 4. 12. do středy 6. 12. 2017 do třídenního vzdělávacího programu v Římě. Konal se v rámci projektu Evropské unie Direct.

Společný program s kolegy ze Slovinska a Černé Hory byl zaměřen na systém civilní ochrany, a to v souvislosti se zdoláváním a přípravou na mimořádné události. Byli seznámeni se zapojením Ministerstva obrany Itálie do systému civilní ochrany.

Součástí vzdělávání byla ukázka činnosti ve středisku velitelství ochrany obyvatelstva, včetně operačních středisek, která koordinují regionální, národní i nadnárodní mimořádné události. Další ukázky – výcviku hasičů – byly připraveny ve zdejším velkém výcvikovém zařízení.

Také účastníci vzdělávacího programu z České republiky, Slovinska a Černé Hory seznamovali ostatní partnery projektu se systémem ochrany obyvatelstva v jejich domovské zemi.


HZS MSK se letos zapojil do třístranného dlouhodobého projektu Evropské unie Direct (Disaster Resilient Communities and Towns), jehož součástí je celkem šest pětidenních výcviků v ČR, Slovinsku a Černé Hoře a další společné mezinárodní akce, například odborné konference, zaměřené na zkušenosti ze snižování rizik při velkých katastrofách.

První společný výcvik, který připravil HZS MSK, se konal v červnu 2017 v Ostravě a okolí na téma dopravní nehody. Specializoval se na záchranu zraněných a zaklíněných osob z havarovaných vozidel.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet