Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Operátoři hasičů ze severní Moravy pomohli zachránit řidiče ve Švýcarsku, měl velké bolesti

Díky rychlé reakci operátorů ostravského operačního střediska hasičů, které je součástí Integrovaného bezpečnostního centra (IBC) Moravskoslezského kraje, se podařilo ve čtvrtek 7. 12. 2017 brzy ráno včas ošetřit českého řidiče, který trpěl vážnými zdravotními problémy a velkými bolestmi na služební jízdě s nákladem ve Švýcarsku.

Na tísňovou linku hasičů v IBC, kterou obsluhují operátoři z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), zavolal ve čtvrtek okolo čtvrté hodiny ranní dispečer české přepravní firmy s prosbou o přivolání profesionální zdravotnické pomoci pro kolegu s velkými bolestmi, který čeká na vykládku kamionu na území Švýcarska.

Protože Švýcarsko není zapojeno do Evropské asociace tísňových linek EENA (European Emergency Number Association), museli ostravští operátoři rychle zvolit jiný postup. Proto volali na několik linek na české velvyslanectví v Bernu.

Protože tam nikdo nereagoval na jejich volání na běžná telefonní čísla, ostravští hasiči zapojili do spolupráce i generální ředitelství HZS ČR v Praze,

Ještě předtím, než generální ředitelství vyhledalo a předalo do Ostravy další kontakty, ostravští operátoři z IBC sami objevili nonstop pohotovostní číslo na ambasádu a podařilo se jim dovolat se na jednu velmi vstřícnou pracovnici českého velvyslanectví.

Ostravští hasiči jí vysvětlili situaci, předali kontakty na českou přepravní firmu a samozřejmě také číslo mobilního telefonu na bolestmi zkroušeného řidiče ve Švýcarsku, který údajně neuměl ani slovo německy a nebyl schopen se domluvit ani anglicky.

Pracovnice Velvyslanectví ČR v Bernu kolem šesté hodiny ranní hasičům do Ostravy zavolala, že muž je již ve švýcarské sanitce po ošetření.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet