Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vichřice vyvracela stromy a elektrické vedení

Vichřice s bouřkami dnes odpoledne v kraji vyvracela stromy a páchala i další škody. Do večera vyjížděli k téměř 40 zásahům. Nejvíc práce měli hasiči v Brně a v okrese Brno – venkov. V krajském městě a okolí zasahovali na 30 místech. V Brně hasiči odstraňovali vyvrácené stromy.

Vichřice s bouřkami dnes odpoledne v kraji vyvracela stromy a páchala i další škody. Do večera vyjížděli k téměř 40 zásahům.

Nejvíc práce měli hasiči v Brně a v okrese Brno – venkov. V krajském městě a okolí zasahovali na 30 místech. V Brně hasiči odstraňovali vyvrácené stromy v městských částech Bystrc, Královo Pole, Řečkovice, Pisárky, Černovice, Nový Lískovec, Žabovřesky, a také ve středu města. Stromy vyvrácené větrem způsobily i škody.

V Rakovecké ulici v Bystrci padající strom spadl na dráty el. vedení. V Nopově ulici v Židenicích velká větev zasáhla sl. rozvodnu. V ulici Hlinky v Pisárkách a ve Skácelově ulici v Králově Poli stromy poškodily troleje trolejbusových linek. V Družstevní ulici v Řečkovicích stromy popadaly na zaparkovaná auta. V ulici Pod sídlištěm v Židenicích hasiči odstraňovali vyvrácený bilboard, který hrozil zřícením do kolejiště tramvaje. V Křižkovského ulici hasiči pomocí automobilového žebříku shazovali kusy uvolněné padající omítky činžovního domu.

Na Brněnsku hasiči motorovými pilami rozřezávali a ze silnic odstraňovali spadlé stromy u Jinačovic, ve Veverské Bítýšce, v okolí Lomnice, Popůvek, Ořechova a Deblína. Ve Štěpánovicích padající strom zasáhl i dráty el. vedení.

Na Vyškovsku hasiče zaměstnalo rozřezávání a odstraňování stromů na několika místech silnice z Vyškova do Brna. Komunikace od vyvrácených stromů uvolňovali také u Rostěnic-Zvonovic a Lulče.

V okrese Blansko hasiči s motorovými pilami řezali a uklízeli vyvrácené stromy ze silnice u jeskyně Býčí skála nedaleko Adamova, zasahovali také u obcí Habrůvka a Olešná.

Na Znojemsku byli hasiči povoláni k zásahu do Vedrovic, kde vichřice uvolnila větrné kolo a poškodila tak technickou památku – vodní čerpadlo na větrný pohon. Uvolněné větrné kolo, které ve výšce zhruba 22 metrů naráželo do konstrukce zařízení, se hasičům podařilo provizorně zajistit řetězem a upevnit proti pádu.

foto: por. Bc. Jan Dvořák

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

-miw-

Sdílet