Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvě osoby se nadýchaly zplodin hoření při požáru stodoly v obci Radošovice na Českobudějovicku

V 8:15 dne 9. prosince 2017 přijalo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje tísňové volání o požáru v obci Radošovice. Požár byl ohlášen jako požár celého stavení.

Operační důstojníci do Radošovic vyslali profesionální jednotku ze stanice České Budějovice a povolali dobrovolné hasiče obcí Netolice, Radošovice a Žabovřesky. Průzkum na místě požáru ukázal, že požár kompletně zasáhnul zemědělskou část stavení, ve které byla zřízena truhlárna. Zemědělská část navazovala na část obytnou.

Velitel zásahu rozdělil požářiště na dva požární úseky s tím, že dobrovolní hasiči z Netolic a Žabovřesk hasili z jednoho směru a proti nim šli českobudějovičtí profesionálové.

Netoličtí a radošovičtí hasiči u místního rybníka zřídili čerpací stanoviště, odkud byla voda na požářiště dodávána dopravním vedením hadicemi.

Po lokalizaci požáru (v 9:48 hodin) hasiči začali rozebírat stropní a střešní konstrukce. Na místo byl povolán ve spolupráci s obecním úřadem místní traktorista s nakladačem, kterým byl zbourán štít a vyhrnuty požárem napadané trámy a sutiny z průjezdu.

Českobudějovická jednotka zkusila rozřezat stropní konstrukci systémem Cobra, avšak vzhledem k síle trámů nebylo řezání účinné. Úplnou likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil v krátce před 13. hodinou. Poté se jednotky vrátily zpět na své základny, na požářišti zůstaly jen jednotky SDH obcí Radošovice a Žabovřesky pro monitoring.

Během požáru byl popálen majitel, který byl navíc (stejně jako jeho manželka) ve špatném psychickém stavu. Na místo byla proto povolána ZZS a následně psycholog HZS Jihočeského kraje se dvěma členy posttraumatic­kého týmu.

Požár způsobil škodu za 400 000,–, příčina vzniku požáru je v šetření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet