Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Poděbrady byly v sobotu nejbezpečnější místo v zemi

V 9:00 na Jiřího náměstí v Poděbradech začalo slavnostní zahájení již třetího ročníku Dne záchranářů. Po průjezdu záchranářské techniky se již od 10:00 na více než 30 stanovištích po celém městě rozeběhly ukázky dovedností, techniky a vybavení záchranářů.

Po celý den na různých místech tohoto lázeňského města profesionální i dobrovolní hasiči, policie, záchranáři a další složky integrovaného záchranného systému ukazovali odborné i laické veřejnosti svou techniku, vybavení a předváděli svou činnost i vzájemnou spolupráci při ochraně životů, zdraví a majetku obyvatelstva.

K vidění byly např. prostředky pro nouzové přežití obyvatelstva, evakuační středisko, ukázka záchrany osob z vody, zásah speciální policejní jednotky, hašení požáru s pomocí vrtulníku, vyprošťování osob z havarovaných vozidel, vyhledávání osob zavalených v sutinách týmem specialistů, vyproštění auta z řeky, záchranné práce ve výšce a na vodě, ukázky protipovodňových prostředků včetně velkokapacitních čerpadel, předvedení prostředků pro dekontaminaci osob a techniky. Zvídaví zájemci si mohli vyzkoušet provádění první pomoci a resuscitaci, na vlastní kůži se slanit na lanovém traverzu přes řeku a připraven byl také další atraktivní program včetně zábavného koutku pro děti a mládež.

Akci přálo počasí a atmosféru dotvářely troje hasičské hudby, které vyhrávaly na náměstí a na kolonádě. Podle znalců se počet návštěvníků na letošních Dnech záchranářů minimálně vyrovnal počtům z obdobné akce v roce 2006, kdy Den záchranářů navštívilo okolo 15 000 lidí.

Přítomné záchranáře a veřejnost v Poděbradech pozdravil také ministr vnitra Martin Pecina: „My jsme zde proto, abychom záchranným sborům vytvořili podmínky pro jejich práci. Uděláme vše pro to, aby se veřejnost seznamovala s tím, co vy všichni jako integrovaný záchranný systém pro nás děláte, aby se podmínky pro vaši práci dále a dále zlepšovali. Věřím, že tato tradice bude pokračovat.“

Záchranný systém je jako soukolí složitého stroje. Aby fungoval celý systém, musí fungovat jak ty jeho největší součásti, tak ty nejmenší. Není také zas až tak důležité kdo bude záchranné práce dělat, ale jak a pro koho je bude dělat," zdůraznil při zahájení odborné konference „Den po zásahu",která probíhala v rámci Dne záchranářů, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR generálmajor Miroslav Štěpán. Ten zároveň od policejního prezidenta brigádního generála Oldřicha Martinů obdržel Čestnou medaili Policie ČR za zásluhy o vzornou dlouholetou spolupráci obou složek.

Hodiny přípravy integrovaného záchranného systému sice nejsou vidět, ale v okamžiku, kdy se něco stane tak se projeví reálný stav. Chtěl bych vám všem poděkovat," zdůraznil starosta hostitelského města Poděbrady Jozef Ďurčanský.

Do Poděbrad na Den záchranářů zavítali také další významní hosté – hejtman Středočeského kraje David Rath, předseda Správy státních hmotných rezerv ČR Ladislav Zabo či starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Karel Richter.

Tuto rozsáhlou akci navštívili také důležití zahraniční hosté – mj. prezident německé Technisches Hilsfwerk Albrecht Broemme nebo generální ředitel sekce Civilní ochrany a krizového řízení Ministerstva vnitra Slovenské republiky plk. Roman Šmahovský.

Den záchranářů Poděbrady 2009 byl jednou z největších akcí svého druhu v ČR, zapojilo se do něj více než 900 záchranářů ze 7 krajů se zhruba 200 kusy nejrůznější techniky, od té nejmenší až po požární tank. Obdobná akce v Poděbradech velmi úspěšně proběhla již v letech 2002 a 2006.

Den záchranářů Poděbrady 2009 pořádá Hasičský záchranný sbor ČR spolu s městem Poděbrady. Záštitu nad touto ojedinělou akcí převzali generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán a hejtman Středočeského kraje MUDr. David Rath.

V Poděbradech se veřejnosti představily:

Hasičský záchranný sbor ČR (HZS Středočeského kraje, HZS Olomouckého kraje, HZS Královehradeckého kraje, HZS Libereckého kraje, HZS hl. m. Prahy, Záchranný útvar HZS ČR, Základna logistiky Olomouc, Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč)

Územní středisko záchranné služby Středočeského kra­je

Policie ČR

Správa státních hmotných rezerv

- jednotky SDH obcí

– Okresní sdružení hasičů ČMS Nymburk a Praha-východ

– HZSP – Správa železniční dopravní cesty, HZSP Škoda Auto,a.s.

– Horská služba, Vodní záchranná služba Českého červeného kříže,, Kynologická záchranná brigáda, Skalní záchranná služba v CHKO Broumovsko o.s., Dekonta, a.s. Tesla,a.s., Škoda Auto, a.s.

Celkem se Dne záchranářů 2009 zúčastnilo více než 900 záchranářů ze 7 krajů se zhruba 200 kusy nejrůznější techniky

Na Dni záchranářů Poděbrady 2009 bylo k vidění mj. následující:

  • Záchrana osob z vody s pomocí policejního vrtulníku v součinnosti s HZS a ZZS
  • Vyprošťování osob z havarovaných vozidel
  • Nasazení vrtulníku při hašení požáru
  • Záchranné práce ve výšce – ukázky výškové techniky i výcviku
  • Slaňování na lanovém traverzu přes řeku (i občané)
  • Vyproštění osobního automobilu z řeky
  • Protipovodňové prostředky (bariéry, hráze, vysoušeče, velkokapacitní
    čerpadla)
  • Prostředky pro nouzové přežití obyvatelstva, evakuační středisko
  • Stanoviště dekontaminace osob a techniky
  • Zásahové požární automobily, záchranná plavidla
  • Speciální vyprošťovací a ženijní technika Záchranného útvaru HZS
  • ČR v Hlučíně (požární tank, vyprošťovací tank)
  • Historická hasičská technika
  • Vybavení a činnost Letecké služby Policie ČR
  • Činnost a vybavení poříčních oddělení Policie ČR
  • Pyrotechnická služba – statická ukázka pyrotechnické­ho robota
  • Technika, výstroj a zásah pořádkové jednotky Policie ČR
  • Dynamická ukázka zásahové jednotky Policie ČR – zadržení zvlášť nebezpečného pachatele
  • Preventivní a náborový stánek – možnost vyzkoušet si střelbu s policejní pistole
  • Výuka první pomoci a resuscitace
  • Měření krevního tlaku
  • Prohlídka interiéru sanitních vozů a záchranářského vybavení
  • Biovak pro pacienta
  • Mobilní úpravny vody
  • Osvětlovací souprava

kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR



poz. redakce
Z mého pohledu velice povedená akce, ale nebylo možné stihnout všechny ukázky. Díky tomu, že celá akce probíhala na víc než 30 stanovištích měl toho každý po celodenním focení a přebíhání dost. Jinak musím říct, že každé setkání v Poděbradech je vždy lepší a lepší a již teď se těším na další. Samozřejmě velkou část na spokojenosti celé akce má hlavně počasí, které nám letos přálo po celý den.

foto: Petr Svoboda a Michal Hylas


-swo-

Sdílet