Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný vítr způsobil desítky výjezdů hasičů v Královéhradec­kém kraji

Silný vítr a déšť, které se přehnaly přes celou republiky, zaměstnaly v pátek 22. května 2009 odpoledne také hasiče v Královéhradeckém kraji. Profesionální, dobrovolní a podnikoví hasiči vyjeli k téměř 70 událostem. Nejčastěji se jednalo o odstranění popadaných stromů, které blokovaly silnice, železniční tratě nebo poškodily elektrická vedení. Nejvážnější situace byla na Jičínsku, Rychnovsku a Trutnovsku.

Jednotky požární ochrany okresu Jičín zasahovaly u 23 událostí, na Rychnovsku u 21 událostí a na Trutnovsku u šestnácti případů.

Silný nárazový vítr odlomil mohutnou větev stromu, která spadla na střechu roubené chaty v obci Černíkovice na Rychnovsku. Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a místní dobrovolní hasiči rozřezali větev a strhli ji na zem. Střecha domu byla vážně poškozena. (foto: Jan Dušek)

Krátce po 15. hodině vyjeli hasiči Správy železniční dopravní cesty Hradec Králové, profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem, dobrovolní hasiči z Bílé Třemešné a Mostku k polámaným stromům, které spadly na železniční trať a projíždějící osobní vozidla. Na železniční trati Stará Paka – Jaroměř v úseku Bílá Třemešná – Mostek na Trutnovsku narazil osobní vlak se šestnácti cestujícími do stromu a vykolejil. Nikomu z cestujících se nic nestalo.

Další stromy spadly na silnici č. 325 u Bílé Třemešné právě v době, kdy tudy projíždělo několik vozidel. Jeden z padajících stromů zasáhl korbu nákladního vozidla Avia, stromy spadly a poškodily celkem dvě osobní vozidla zn. Š Octavia, Š Fabia. Hasiči vyprostili jednoho z řidičů a dalších pět osob evakuovali.

Ve Dvoře Králové nad Labem, u restaurace Riviera ve Štefánkově ulici, spadl strom na tři zaparkovaná osobní vozidla s cizí poznávací značkou. V té době se uvnitř vozidel nikdo nenacházel.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje



-swo-

Sdílet