Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Podmínka pro žháře

K 18 měsícům odnětí svobody s podmíněným odkladem na 3 roky odsoudil v úterý Krajský soud v Ústí nad Labem dobrovolného hasiče.

V závěru roku 1998 založil tři požáry, aby je poté mohl se svými kolegy hasit. Znalci jej označili za pyromana, proto se musí podrobit ambulantnímu psychiatrickému léčení.

Jak uvedla předsedkyně senátu Věra Benešová, soud udělil obžalovanému podmíněný trest vzhledem k polehčujícím okolnostem. Margala se přiznal, svých činů litoval a dosud nebyl trestán.

Státní zástupkyně Margalu nejprve obžalovala z obecného ohrožení. Pak ale byl trestní zákon novelizován a pro tento čin by hodnota ohroženého majetku musela vzrůst z miliónu na 5 miliónů korun. Margala z toho důvodu stanul před soudem kvůli méně závažnému poškozování cizí věci

Margala byl už od sedmi let dobrovolným hasičem. Jak přiznal, oheň ho láká, ale na druhou stranu jej potřebuje zkrotit. Šest objektů, které podpálil od října do listopadu 1998 v okolí Dolní Poustevny na Děčínsku, si vybíral vždy cestou z restaurace, když byl opilý.

Protože podle vlastních slov věděl, že alkohol u něj odbourává zábrany, následně omezil pití a odešel od hasičů. „Dal jsem se na rybaření,“ dodal na vysvětlenou i s tím, že se začal dobrovolně léčit.

Způsobenou škodu 1,1 miliónu korun musí uhradit.

Zdroj:Novinky.cz
Sdílet