Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moderní hasičská technika a vybavení pomáhají na Zakarpatské Ukrajině

Další tři nová plovoucí čerpadla od Kraje Vysočina a deset zásahových obleků přímo od generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslava Ryby jsou od začátku prosince roku 2017 k dispozici hasičům ze Zakarpatské oblasti Ukrajiny.

Dary kolegům zakarpatským hasičům přivezli zástupci Krajského hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina, Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v čele s generálním ředitelem hasičů Drahoslavem Rybou a radním Kraje Vysočina Martinem Hyským.

Cílem pracovní cesty bylo i předání části hraček ze sbírky, za jejíž organizaci patří velké poděkování paní Heleně Vrzalové, zastupitelce Kraje Vysočina, a všem občanům města Brtnice. Radost z nich měly děti v mateřských školkách v obci Sasivka (Svaljavský okres) a Vrchní Vorota (Volovecký okres).

Společnou výměnou zkušeností v požární ochraně hasiči skvěle navázali na úspěšnou už desetiletou spolupráci Vysočiny a Zakarpatí.

Jsem rád, že můžeme alespoň trochu přispět moderním vybavením hasičům na Zakarpatí a přeji jim, aby čerpadla nebyly nuceni využívat a když, tak jen při cvičeních,

uvedl Martin Hyský, člen Rady Kraje Vysočina.

Součástí programu delegace bylo slavnostní odhalení pamětní desky v okresním městě Mižhirje panu Jaromíru Tomečkovi, spisovateli a právníkovi, který významně působil na Podkarpatské Rusi v období první republiky.

Přenosné plovoucí čerpadlo PH-POSEIDON osazené motorem Honda je určeno jednak k čerpání vody do cisternových stříkaček z volně přístupných přírodních zdrojů, ale i k odčerpávání vody ze zatopených prostor a své využití najede i při odstraňování škod v zemědělství.

Tato čerpadla patří i k vybavení jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů v České republice.

Tři nová čerpadla pro hasiče ze Zakarpatské oblasti Ukrajiny v celkové hodnotě necelých 100 tisíc korun daroval Kraj Vysočina prostřednictvím fondu ViZa. Celkem je jimi vybaveno už šest jednotek, tři čerpadla darovaná na jaře letošního roku se osvědčila a plně slouží svému účelu.

Spolupráce Kraje Vysočina se Zakarpatskou oblastí Ukrajiny trvá už deset let. Za tu dobu se podařilo realizovat více než 150 společných projektů, na kterých se finančně podílely obě strany – česká a ukrajinská.

Sdílet