Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Těžká nehoda autobusu a vlaku ve Všestarech

Simulovaná nehoda autobusu a osobního vlaku prověřila dnes 25. května 2009 odpoledne spolupráci mezi složkami integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje na železniční trati ve Všestarech na Hradecku.

Simulovaná nehoda autobusu a osobního vlaku prověřila dnes 25. května 2009 odpoledne spolupráci mezi složkami integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje na železniční trati ve Všestarech na Hradecku.


Námětem cvičení byla srážka autobusu s 32 pasažéry s osobním motorovým vlakem s deseti lidmi, včetně strojvedoucího. Autobus se po srážce převrátil a zůstal na boku mimo trať. Při simulovaném neštěstí zemřelo pět cestujících z autobusu a strojvedoucí vlaku. Dalších více jak třicet pasažérů utrpělo těžká, středně těžká nebo lehká zranění.


Bezprostředně po ohlášení události na místo vyrazili profesionální hasiči z Hradce Králové. Dále bylo povoláno několik posádek Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, vrtulník Letecké záchranné služby Hradec Králové a hlídky Policie ČR. Postupně byly přivolány jednotky hasičů podniku Správy železniční dopravní cesty Hradec Králové a Čepro Cerekvice, dobrovolní hasiči z Nechanic, Všestar – Chlumu a Hradce Králové – Plácek. Jednotka dobrovolných hasičů z Malšovy Lhoty byla povolána jako záloha na centrální požární stanici v Hradci Králové, dobrovolní hasiči z Třebechovic pod Orebem zůstali v pohotovosti na své stanici.


Po příjezdu na místo velitel zásahu ustavil dva úseky – část jednotky hasičů zajistila vyproštění a ošetření zraněných osob v autobusu, provedla jeho zajištění a stabilizaci a připravila evakuační stan pro Zdravotnickou záchrannou službu. Druhý úsek mezitím zajistil místo dopravní nehody a motorový vlak. Hasiči si poprvé vyzkoušeli metodu laického třídění raněných START (snadné třídění a rychlá terapie), která se využívá při mimořádné události s větším počtem zraněných osob a v případě nedostatku zdravotnického personálu. Hasiči tak za pomocí barevných identifikačních náramků předtřídili záchranné službě zraněné osoby podle závažnosti zranění. Metoda START v žádném případě nenahrazuje lékařské třídění zraněných pouze pomáhá s předtříděním pro záchrannou službu.

Část raněných byla reálně převezena na urgentní příjem nemocnice v Hradci Králové k prověření traumatologického plánu.


Cvičení mimo jiné prověřilo činnost operačních středisek složek integrovaného záchranného systému, systém vyrozumění složek integrovaného záchranného systému a dotčených orgánů státní správy a samosprávy, postupy při poskytování předlékařské pomoci a transportu zraněných nebo společnou typovou činnost – Typová činnost složek IZS při společném zásahu u mimořádné události s velkým počtem raněných a obětí STČ 09/IZS 2008. Vyhodnocení cvičení proběhne v nejbližších dnech.


Na cvičení se také podílely ostatní složky a organizace: České dráhy, a.s., Fakultní nemocnice HK, Dopravní zdrav. služba, Autoslužby HK a Vyšší odborná škola a Střední zdravotnická škola Hradec Králové.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-miw-

Sdílet